Mikroklimata iezīmes Iļģuciemā - Kavriga, Nadežda (Latvijas Universitāte, 2010)
Pilsētās dzīvo 70% pasaules iedzīvotāju, kas ar savu rīcību veido specifisku mikroklimatu, atkarīgu no noteiktiem faktoriem. Pilsētas apbūve ir viens no galvenajiem faktoriem, kas nosaka izmaiņas mikroklimatā un specifiska lokālā klimata veidošanos pilsētā. Pilsētas videi raksturīgās izmaiņas (gaisa piesārņojums, papildus radītais siltums, virsmas materiālu termiskās īpašības) rada neatgriezeniskas izmaiņas enerģijas apmaiņas procesos, termiskajā režīmā, mitruma svārstībās, gaisa apmaiņā un cirkulācijā. Bakalaura darbu veido trīs nodaļas ar apakšnodaļām, kurā ir ietverts īss ieskats Rīgas klimata izpētes vēsturē, raksturoti mikroklimata veidošanās apstākļi un klimatisko faktoru ietekme uz mikroklimatu, kā arī Rīgas mikroklimata ietekmējošie faktori. Darba galvenā daļa ir darba rezultāti un to analīze - Iļģuciema dzīvojamā rajona mikroklimata raksturojums, kurā ir iegūto rezultātu analīze un secinājumi par mikroklimatiskajām iezīmēm Iļģuciemā. Iegūtie rezultāti ļauj secināt, ka galvenie Iļģuciema mikroklimata ietekmējošie faktori ir ēku izvietojums, ielu tīklojums un teritorijas segums. Temperatūras rādītāji ir vieni no galvenajiem faktoriem, kas raksturo mikroklimatu. Iegūtie temperatūras mērījumi parādīja, ka pastāv vairākas kopsakarības gan novērojumu laiku griezumā, gan gadalaiku novērojumu analīzē. Relatīvajam mitrumam Rīgā un visā Latvijā pēdējos gados ir raksturīgas zemākas gada vidējās vērtības un šī iezīme izpaudās arī Iļģuciema etalonteritorijā. Iegūtie rezultāti apliecināja, ka vēja virzienu un tā stiprumu Iļguciemā ietekmē ēku izvietojums un ielu tīklojums. Atslēgas vārdi: mikroklimats, Rīga, klimatiskie faktori, antropogēnie faktori.

70% of world population is concentrated in the cities, and their activity constitutes a specific microclimate, which depends on certain factors. Therefore it is necessary to explore, why a new microclimate forms. Highway construction is one of the key factors that determine changes in the climate and specific local climate formation of the city. The specific changes of urban environment (air pollution, addition generated heat, thermal properties of cover material) cause irreversible changes in energy exchange processes, the thermal regime, humidity fluctuations, air exchange and circulation. The Bachelor's work has three divisions with subdivisions, which include a brief overview of climate research in the history of Riga, formation of microclimate conditions and climatic factors of microclimate in Riga, as well as Riga’s microclimate affecting anthropogenic factors. The main part of work is research data, analysis and conclusion of Iļģuciems residential microclimate characteristics. The results of the research suggest that the location of buildings, street network and the land covers are the main factors that affect Iļģuciems microclimate. Temperature indicators are among the main factors that characterize the microclimate. The temperature measurements showed that there are several interrelations in the observation period and in the analysis of seasonal observations. The relative humidity of Riga and Latvia in recent years is characterized by a lower annual average, and this feature is also characteristic for Iļģuciems territory. The results of the research showed that the wind direction and strength in Iļģuciems is determined by the building layout and street network. Key words: microclimate, Riga, climatic factors, anthropogenic factors.
Characteristics of Microclimate in Ilguciems Residential Area
Keywords: Ģeogrāfija