Ķīnas fen šui ģeomantikas iezīmes Heian perioda japāņu dārzos - Gribuste, Ieva (Latvijas Universitāte, 2016)
Darbs - “Ķīnas Fen Šui Ģeomantikas Iezīmes Heian Perioda Japāņu Dārzos” apkopo fen šui pamatidejas un apskata kā tās ir ietekmējušas un izpaužas Heian perioda dārzniecībā un ainavu arhitektūrā Japānā. Mūsdienās, ātrās informācijas apmaiņas laikmetā, aizvien lielāku popularitāti Eiropā iegūst Āzijā radusies filozofija par personīgās harmonijas sasniegšanu ar apkārtējās vides sakārtošanas palīdzību, proti, fen šui prakse. Tā ir ieguvusi īpaši lielu atsauksmi mājas interjera plānošanas ziņā, taču nereti tiek pielietota arī teritorijas ierīkošanā un apzaļumošanā. Protams, līdz ar idejas popularizēšanu plašākai auditorijai, ir grūti izvairīties no maldīgu priekšstatu rašanās un nosacītas novirzes no patiesās lietu būtības. Šī pētījuma mērķis ir izpētīt, kāda ir fen šui filozofiskā domāšana un tās aspekti, kā arī kādā veidā tie izpaužas dārzu veidošanā, Japānas vēstures periodā, kad šīs idejas nosacīti bija novitāte un sāka nostiprināties, sākotnēji kopējot, bet vēlāk asimilējoties Japānas kultūrā. Darbs sastāv no trim daļām. Pirmajā daļā tiek apspriesta darbā pielietotā terminoloģija un veikts vispārīgais apskats par darba centrālo tēmu – dārziem un Heian periodu. Otrā daļa tiek veltīta Ķīnas ģeomantikas pamatideju apkopošanai, savukārt trešā daļa apskata fen šui ietekmi uz Japānas Heian perioda dārzniecību un kādi ir tie aspekti, kuros tā izpaužas.

This paper – “The Aspects of Chinese Feng Shui Geomancy in Heian period Japanese Gardens” summarizes the basic ideas of feng shui and takes a look at how they have influenced and manifested in Heian period gardening and landscape design in Japan. In modern days, the era of fast information exchange, the philosophy of achieving personal harmony by putting in order the surrounding environment, that was born in Asia, namely, the practice of feng shui, is gaining even more popularity in Europe. It as received a special attention in terms of home interior arrangement, however it is also frequently used in territory planning and planting of greenery. Of course, together with the popularization of an idea to a bigger auditory, it is difficult to avoid false views and a relative shift away from the original notion. The goal of this study is to research, how the philosophical thinking of feng shui is and what are its aspects, also how are they manifested in the creation for gardens, in the period of history when those ideas were relatively new and had started to strengthen themselves in the beginning by copying, later by assimilation in the Japanese culture. This work consists of three parts. In the first part the terminology used in this paper is being discussed and an overall report is made about the main topic in this work- the gardens and Heian period. The second part is dedicated to the summarization of the basic ideas of the Chinese geomancy, whereas the third part examines the influence of feng shui in Heian period Japanese gardening and what are the aspects, in which they manifest.
The Aspects of Chinese Feng Shui Geomancy in Heian Period Japanese Gardens
Keywords: Āzijas studijas; Fen šui; Japānas dārzi; Heian periods; Japāna; ģeomantika