Mākoņainības un saules radiācijas ilgtermiņa izmaiņas Latvijā - Zaļā, Ieva (Latvijas Universitāte, 2007)
Uz Zemes klimata pārmaiņas pēdējos gados ir jūtamas arvien vairāk. Saules radiācija un mākoņainība ir nozīmīgi klimatu ietekmējoši faktori. Darbā tiek analizētas sezonālās un ilglaicīgās Saules radiācijas un mākoņainības izmaiņas sākot no 1948.-2005. gadam Latvijā, kā arī dažādos periodos citās Baltijas jūras reģiona valstīs un pilsētās. Šīs izmaiņas tiek savstarpēji salīdzinātas, un tika meklētas kopsakarības. Darba gaitā tika apkopota pieejamā informācija par Saules radiācijas un mākoņainības izmaiņām Baltijas jūras reģionā. Pētījuma veikšanai tika izveidota datu bāze un pielietots tests ilgtermiņa mainības tendenču noteikšanai, kā arī pielietota korelācijas analīze savstarpējo sakarību ciešuma noteikšanai visiem Saules radiācijas un mākoņainības raksturlielumiem Latvijā, tā rezultātā tika iegūta statistiski salīdzināma informācija. Bakalaura darbs sastāv no trīs nodaļām un septiņām apakšnodaļām. Ir šādas galvenās nodaļas: Literatūras apskats; Izmantotie materiāli un metodes; Pētījuma rezultāti. Apakšnodaļā „Saules radiācijas raksturs un to ietekmējošie faktori” ir aprakstīts, kādi faktori ietekmē Saules radiāciju vispār un kādi to ietekmē Latvijā, kādi ir Saules radiācijas veidi, un aprakstīts kā mainās albedo, kādās mērvienībās tiek mērīta Saules radiācija. Apakšnodaļā „Saules radiācijas sezonālās un ilglaicīgās izmaiņas Baltijas jūras reģionā” dots raksturojums Saules radiācijas mainībai sezonu un gada griezumā gan Latvijas, gan Baltijas jūras reģiona valstu kontekstā. Darbā tiek aprakstītas radiācijas bilances izmaiņas Latvijā un Igaunijā un salīdzinātas Saules radiācijas izmaiņas Baltijas jūras reģionā. Apakšnodaļā „Mākoņainība un tās raksturs” aprakstīts, kā veidojas mākoņi, kā tie ietekmē Saules radiāciju un kādi faktori ietekmē mākoņainību. Apakšnodaļā „Mākoņainības sezonālās un ilglaicīgās izmaiņas Baltijas jūras reģionā” skatīta mākoņainības, mākoņu veidu mainība gada un sezonālā griezumā Latvijā un citās Baltijas jūras reģiona valstīs. Nodaļā „Izmantotie materiāli un metodes” ir izklāstīts, kādi materiāli un kādas metodes pielietotas darba izstrādē. Nodaļas „Pētījuma rezultāti” apakšnodaļās ir aprakstītas Saules radiācijas un mākoņainības ilglaicīgās un sezonālās izmaiņas Latvijā un meklētas kopsakarības ar Baltijas jūras reģionu. Visbūtiskākā samazināšanās Latvijā novērojama vidējai zemajai mākoņainībai no 1948.-2000. gadam, bet vidējā kopējā mākoņainība šajā laika periodā uzrāda nelielu samazināšanās tendenci. Saules radiācijai netika konstatētas būtiskas izmaiņas. Visciešākā sakarība tika konstatēta pēc Rīgas meteoroloģiskās stacijas novērojumiem periodā no 1948.-1972. gadam starp kopējo un zemo mākoņainību. Ir zināms, ka klimatiskajiem rādītājiem ir raksturīgs periodiskums un, tādēļ visprecīzākie rezultāti ir iegūstami, ja tiek salīdzināti Saules radiācijas un mākoņainības pētījumu rezultāti par vienādiem laika periodiem, un, ja rezultātu iegūšanai ir izmantotas vienas un tās pašas metodes, kas, izstrādājot šo pētījumu, daudzos gadījumos nebija iespējams. Tajā pat laikā veiktais pētījums ļāva saskatīt galvenās tendences ne tikai Latvijā, bet arī visā Baltijas reģionā. Bakalaura darbu papildina tabula un desmit attēli, kas ir ievietoti pielikumos. Darba apjoms ir 40 lapaspuses. Atslēgvārdi: Saules radiācija, mākoņainība, ilgtermiņa izmaiņas, Latvija.

The climate change on the Earth has been tangible more and more in the last years. The Solar radiation and cloudiness are very important factors which impact climate. Here are analyzed seasonal and long term changes of Solar radiation and cloudiness from 1948 till 2005 in Latvia and other countries and cities in the Baltic Sea region. These changes are compared and correlated and also there were searched interconnection within the data of the Baltic Sea region and Latvia. All information of Solar radiation and cloudiness of the Baltic Sea region were summarized. There was made and processed the data base and used test to determinate the fluidity for long term changes as well as here was used correlation analysis to determinate the mutually interconnected relations for all data about Solar radiation and cloudiness in Latvia and as a result there is statistical comparable information. Bachelor work consists of three sections and seven subsections. Here are such sections: Review of literature; Section of materials and methods; The results of research. In subsection „Disposition of Solar radiation and it’s impacting factors” are described what factors impact Solar radiation commonly and in Latvia, also what kind of Solar radiation are known, and here are described the changes of albedo and what units of measurement are used to measure the Solar radiation. In subsection „The seasonal and long term changes of Solar radiation in the Baltic Sea region” are given the disposition of the seasonal un annual fluidity of Solar radiation both in Latvia and in the Baltic Sea region in context. In bachelor are described the changes of radiation balance in Estonia and Latvia and compared the changes of solar radiation in the Baltic Sea region. In subsection „Cloudiness and its’ disposition” are described the forming of clouds and how they impact Solar radiation and what factors impact cloudiness. In subsection „The seasonal and long term changes of cloudiness in the Baltic Sea region” are reviewed the fluctuations of cloudiness and cloud types seasonally and in long term period in Latvia and in the other countries of the Baltic Sea region. In section „Used materials and methods” are expounded what materials and methods are used for bachelor. In section „The results of research” are described long term and seasonal changes of Solar radiation and cloudiness in Latvia and are searched interconnection with the Baltic Sea region. In Latvia the essential decrease of low cloudiness are observed from 1948 till 2000 but in the same time total cloudiness shows a little decrease tendency. There were not found essential changes of Solar radiation. The strongest relationship was found for Riga meteorological station from 1948 till 1972 between mean total and mean low cloudiness. It is known that climatic variables have periodicity and that is why the most precise results is possible to get if the results of Solar radiation and cloudiness are compared with the same time periods, are used the same methods to get these results. In that particular study in many cases it was not possible to find out. At the same time this research enabled to see the main tendencies not only in Latvia but in all Baltic Sea region. The bachelor work is supplemented with one table and ten figures inserted in appendixes. The size of bachelor is 40 pages. Keywords: Solar radiation, cloudiness, longterm changes, Latvia.
Long Term Changes of Cloudiness and Solar Radiation in Latvia
Keywords: Ģeogrāfija