Larifan profilaktiskās un terapeitiskās lietošanas efektivitātes salīdzinājums SARS-CoV-2 peļu infekcijas modelī - Esiņa, Anna (Latvijas Universitāte, 2025)
COVID-19 pandēmija ir izcēlusi steidzamu vajadzību pēc efektīviem pretvīrusu medikamentiem. Lai gan vakcīnu izstrādei ir bijusi izšķiroša nozīme pandēmijas kontrolē, infekcija joprojām cirkulē iedzīvotāju vidū, tāpēc darba mērķis bija salīdzināt Larifan profilaktiskās un terapeitiskās lietošanas efektivitāti SARS-CoV-2 infekcijas modelī transgēnās K18-hACE2 pelēs, novērtējot vīrusa slodzi, slimības simptomus un imūnās atbildes parametrus, kā arī salīdzināt Larifan un Poly I:C terapiju efektivitāti. Iegūtie dati liecina, ka ārstēšana ar Larifan, it īpaši profilaktiska, pagarina peļu dzīvildzi un samazina slimības simptomu smagumu, samazinot vīrusa slodzi peļu plaušās un modulējot imūnšūnu darbību. Ārstēšana ar Larifan arī uzrādīja labākus rezultātus peļu dzīvildzes pagarināšanā nekā Poly I:C.

The COVID-19 pandemic has highlighted the urgent need for effective antiviral drugs. Although vaccine development has played a crucial role in controlling the pandemic, the infection is still circulating in the population, so the aim of the study was to compare the efficacy of prophylactic and therapeutic use of Larifan in a SARS-CoV-2 infection model in transgenic K18-hACE2 mice, assessing viral load, disease symptoms and immune response parameters, as well as to compare the efficacy of Larifan and Poly I:C therapies. The results obtained show that treatment with Larifan, especially prophylactic, prolongs the survival of mice and reduces the disease severity by reducing the viral load in the lungs and modulating the immune cell response. Treatment with Larifan also showed better results in prolonging the mice survival compared to Poly I:C.
Comperative Evaluation of Prophylactic versus Therapeutic Administration of Larifan in SARS-CoV-2 Infection using K18-hACE2 Mouse Model.
Keywords: Bioloģija; SARS-CoV-2; Larifan; Iedzimtā imunitāte; dsRNS