Projekts: Atpūtas bāzes “Saulgriezes” izveide - Bērziņa, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darba ietvaros tiks analizēts un pētīts darba autores izveidots projekts Atpūtas bāzes SIA “Saulgriezes” izveide. Projekta ietvaros darba autore ir izveidojusi nelielu atpūtas bāzi pie ezera Rušons, kas atrodas Krāslavas novadā. Atpūtas bāzes sākumā ir paredzētas trīs dažādas atpūtas mājas, kā arī vairākas kempinga vietas. Tāpat tiks piedāvāti papildus pakalpojumi kā laivu, supu, katamarānu un kubla īre. Veidotā projekta ideja ir aktuāla, jo pēc maģistra darba pētītajiem datiem Latvijas iedzīvotāji ar vien vairāk ceļo pa Latviju, kā arī saskaņā ar Latvijas tūrisma attīstības plānu no 2021. līdz 2027. gadam Latvijā ir jāveicina tādu produktu veidošana, kas ir balstīti uz vietējām vērtībām, kā arī rada saturīgu un pievilcīgu iespaidu, tādēļ projekta mērķis ir aizveidot skaistu un modernu atpūtas bāzi Latvijā, pie vien no lielākajiem Latvijas ezeriem, ļaujot klientiem baudīt gan aktīvas atpūtas pakalpojumus, gan Latvijas dabu. SIA “Saulgriezes” dibinās trīs īpašnieki, no kuriem viena ir juridiska persona, bet pārējās divas ir fiziskas personas. Kopējais uzņēmuma pamatkapitāls ir 70 000 EUR un tas tiks sadalīts 70 daļās, kur vienas daļas vērtība sastāda 1000 EUR. Īpašnieks X (juridiska persona) veidotajā uzņēmumā ieguldīs 50 000 EUR naudas līdzekļos, sastādot 71.4% no kopējā pamatkapitālā. Īpašnieks X un Y uzņēmumā ieguldīs naudas līdzekļus, katrs 10 000 EUR, tādējādi katra īpašnieka līdzdalība pamatkapitāla sastāda 14.3%. Pamatkapitāls pilnībā tiks apmaksāts reģistrējot uzņēmumu komercreģistrā. Izvērtējot visas komercdarbības formas, darba autore nonāca pie secinājuma, ka atpūtas bāze tiks reģistrēta kā sabiedrību ar ierobežotu atbildību, ņemot vērā apmaksājamā pamatkapitāla apjomu, kurš sastāda vismaz 2 800 EUR un uzņēmuma īpašnieku atbildību - SIA īpašnieki par uzņēmuma saistībām neatbild ar savu personīgo mantu, bet gan tikai ar paša uzņēmuma mantu. Atpūtas bāzes izvelētais nosaukums ir “Saulgriezes”, kas asociējas ar vasaru, sauli un siltumu. Darba autore uzskata, ka izvēlētais nosaukums ir piemērots atpūtas bāzei, ņemot vērtā, kas tas rada iespaidu par atpūtas bāzi kā vietu, kur ir iespēja atpūties no ikdienas skrējiena un no jauna atjaunot enerģiju ikdienas darbiem siltajos saules staros. Uzņēmums atradīsies pie viena no Latvijas lielākajiem ezeriem – Rušons, uz kura atrodas 34 skaistas salas, radot unikālu dabas skatu. Vieta atrodas Krāslavas novadā Kastuļinas pagastā. Kopējā uzņēmuma teritorija sastāda 2.2 hektārus un zemei šobrīd ir būvniecības statuss. Teritorijai ir viegli piekļūt ar automašīnu, tai ir izveidots iebraucamais ceļš un 2km attālumā atrodas autoceļš V569 (Malta-Priežmale). Lai gan izvēlētā vieta atrodas samērā tālu no Rīgas (198 km), darba autore uzskata, ka vieta ir piemērota atpūtas bāzes izveidošanai sākot ar unikālo ezeru līdz seno dzirnavu drupām, kuras veidotas no lieliem skaistiem laukakmeņiem iepretī teritorijas iebraucamajam ceļam.

In this master theses author examens her own invented project "Establishment of a Recreation base in “Saulgriezes”. Within the project the author has created a small recreation base at the Rušons lake, located in the Krāslava region. At the beginning of the recreation base there are three different recreation houses, as well as several camping sites. Additional services will be offered, such as the rental of boats, sups, catamarans and a hot tub. The idea of the project is relevant, because according to the data researched in the Master's thesis, the population of Latvia is travelling more and more in Latvia, and according to the Latvian Tourism Development Plan from 2021 to 2027, Latvia should promote the creation of products that are based on local values, as well as create a meaningful and attractive impression, therefore the project aims to create a beautiful and modern recreation base in Latvia, near one of the largest Latvian lakes, allowing customers to enjoy both active recreation services and Latvian nature. “Saulgriezes” Ltd. will be founded by three owners, one of whom is a legal entity and the other two are natural persons. The total share capital of the company is EUR 70 000 and will be divided into 70 shares, with a value of EUR 1 000 per share. Owner X (a legal entity) will contribute EUR 50 000 in cash to the company, representing 71.4% of the total share capital. Owner X and Y will each contribute EUR 10 000 in cash to the company, giving each owner a 14.3% share in the share capital. The share capital will be fully paid up upon registration of the company in the commercial register. Having assessed all the forms of commercial activity, the author of the work came to the conclusion that the recreation base will be registered as a limited liability company, taking into account the amount of the paid-up share capital, which is at least EUR 2 800, and the liability of the owners of the company - the owners of an limited liability company are not liable for the company's liabilities with their personal assets, but only with the assets of the company itself. The name of the holiday base is "Saulgriezes", which is associated with summer, sun and warmth. The author believes that the chosen name is appropriate for the recreation, given the impression it gives of the resort as a place where it is possible to take a break from the daily rush and re-energise for the daily chores in the warm sunshine. The establishment will be located by one of the largest lakes in Latvia - Rušons, on which there are 34 beautiful islands, creating a unique natural view. The site is located in the municipality of Kastulina, in the Krāslava region. The total area of the company is 2.2 hectares and the land is currently under construction. The site is easily accessible by car, with a driveway and the V569 (Malta-Priežmale) motorway 2km away.
Project: Establishment of recreation base “Saulgriezes”
Keywords: Finanses un kredīts; Atpūtas bāze; Atpūtas māja; kempings; mārketings; nozare