Uztura paradumi un dzīvesveids grūtniecēm ar gestācijas diabētu - Brenča, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2019)
Gestācijas diabēta izplatība pasaulē strauji pieaug, skarot aptuveni 14% no visām grūtniecēm. Gestācijas diabēta attīstībai ir vairāki riska faktori, pati grūtniecība veicina slimības attīstību, jo tās laikā pieaug insulīna rezistence, kuras dēļ šūnas nespēj pilnīgi izmantot asinīs esošo glikozi enerģijas producēšanai. Dzīvesveida maiņai (uztura paradumi, fiziskā aktivitāte) ir liela nozīme gestācijas diabēta un ar to saistīto komplikāciju mazināšanā. Pētījuma mērķis - izpētīt uztura un fizisko aktivitāšu paradumus grūtniecēm ar gestācijas diabētu. Pētījuma dizains – šķērsgriezuma pētījums, kurā piedalījās 55 grūtnieces un nedēļnieces, no kurām 21 ir ar gestācijas diabētu (pētāmā grupa) un 34 veselas grūtnieces (kontroles grupa). Dalībnieku atlase notika pēc ērtības principa, veicot grūtnieču aptauju Rīgas Dzemdību nama telpās un endokrinoloģes Spodrītes Keisas privātprakses telpās. Uztura un fizisko aktivitāšu paradumu noskaidrošanai tika izmantota aptaujas anketa “Latvijas grūtnieču uztura paradumi un tos ietekmējošie faktori”. Rezultāti. Grupā ar gestācijas diabētu lielākā daļa grūtnieču 71,4% (n=15) norāda, ka pirms grūtniecības ir bijis lieks svars. Apskatot rādītājus no medicīniskās dokumentācijas grūtniecēm ar gestācijas diabētu pirmās vizītes laikā, vidējais ĶMI ir palielināts 28,35 (± 5,78) kg/ m2. Grūtnieces ar gestācijas diabētu savā ikdienā iekļauj vairāk dārzeņus, vidēji deviņas porcijas nedēļā, grūtnieces kontroles grupā, vidēji sešas porcijas nedēļā. Rekomendētās 30 minūtes, divas līdz trīs reizes nedēļā fiziskos vingrinājumus veic 38,1% (n=8) grūtnieces ar gestācijas diabētu, savukārt kontroles grupā 41,2% (n=14) grūtnieces. Secinājumi. Grūtnieces ar gestācijas diabētu visbiežāk neizvēlas ikdienas maltītēs iekļaut putru un sausās brokastis un kā galveno olbaltumvielu avotu izvēlas gaļu. Uzkodas biežākā izvēle ir auglis un retākā izvēle dārzenis. Visbiežākā brīvā laika aktivitāte ir pastaigas, braukšana ar divriteni vai citas vieglas fiziskās nodarbības.

The prevalence of gestational diabetes in the world is growing rapidly, affecting about 14% of all pregnant women. There are many risk factors for the development of gestational diabetes, and pregnancy itself contributes to the development of the disease, during which the insulin resistance increases ad cells are unable to fully use the glucose in blood for energy production. The change of lifestyle (nutritional habits, physical activity) plays an important role in reducing gestational diabetes and related complications. The aim of the research - to study the nutritional and physical activity habits of pregnant women with gestational diabetes. The design of the research - cross-sectional research involving 55 pregnant women and women one week after childbirth, where 21 of them had gestational diabetes (study group) and 34 were healthy pregnant women (control group). The selection of participants took place according to the principle of convenience, by carrying out a survey of pregnant women in the premises of Riga Maternity Hospital and in the private practice room of endocrinologist Spodrīte Keisa. The questionnaire “Nutrition habits of pregnant women in Latvia and its influencing factors” was used to clarify the habits of nutrition and physical activity. Results. In the group with gestational diabetes, the majority of pregnant women 71.4% (n = 15) indicate that they were overweight before pregnancy. Observing the readings from medical records for pregnant women with gestational diabetes during the first visit, the average BMI was increased by 28.35 (± 5.78) kg/m2. Pregnant women with gestational diabetes include more vegetables in their daily nutrition - an average of nine servings per week, however, in the pregnant control group - an average of six servings per week. 38.1% (n = 8) of pregnant women with gestational diabetes take the recommended exercise for 30 minutes, two to three times a week, while the same exercise is taken of 41.2% (n = 14) of pregnant women in the control group. Conclusions. Pregnant women with gestational diabetes most often do not choose to include porridge and breakfast cereals in their daily meals, and choose meat as the main source of protein. The most common choice for snacks is fruit and the rarest one - vegetables. The most frequent leisure activities are walking, cycling or other light physical activities.
Nutritional habits and lifestyle of women with gesatational diabetes
Keywords: Medicīna; Gestācijas diabēts; Uzturs; Fiziskā aktivitāte; Riska faktori; Grūtnieces