Binokulāru un atdalītu pēcattēlu krāsas mērījumi dažādu fona spožumu gadījumos - Jēkabsone, Ieva (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā, datorsalikumā uz 71 lappuses. Tas satur 36 attēlus, 9 tabulas, 41 atsauci uz literatūras avotiem. Darba mērķis: noskaidrot fona spožuma ietekmi uz novēroto pēcattēlu krāsām pie binokulāriem un dihoptiskiem skatīšanās apstākļiem. Metode: binokulāros un dihoptiskos skatīšanās apstākļos tika veikti pēcattēlu mērījumi 8 krāsu stimuliem pie 5 fona spožumiem. Secinājumi: 1.Fona ietekme uz pēcattēlu piesātinājumu ir gan binokulāros, gan dihoptiskos mērījumu apstākļos, ar būtiskām atšķirībām foniem F146, F175, F218. 2.Dihoptiskos mērījumu apstākļos tika iegūti mazāk piesātināti pēcattēli, izņemot pie līdzvērtīga fona spožuma, kad piesātinājums ir 24% lielāks. 3.Pēcattēlu uztvertais gaišums ir pretējs krāsu stimulu gaišumam un aprakstāms ar funkciju y=0,04x2-0,21x+0,04. Atslēgas vārdi: pēcattēli, fona spožums, Lilac Chaser, dihoptisks, DKL krāsu telpa

Masters thesis is written in Latvian, in computer typesetting on 71 pages. It contains 36 figures, 9 tables and includes 41 refrences to literature sources. Aim: to determine background luminance effects on perceived afterimages in binocular and dichoptic measurement conditions. Method: binocular and dichoptic conditions were used to measure afterimages for 8 colour stimuli on 5 different luminance background. Conclusions: 1.Effects of background luminance are in both binocular and dichoptic measurement conditions, with significant differences for backgrounds F146, F175, F218. 2.Dichoptic measurement conditions provide less saturated afterimages, except on equal luminance background saturation is 24% greater. 3.Perceived luminance of afterimages is complementary to colour stimulus, it is described by the function y=0,04x2-0,21x+0,04. Keywords: afterimage, background luminance, dichoptic, DKL color space.
Binocular and dichoptic measurement of afterimages on different luminance backgrounds
Keywords: Fizika