No temperatūras atkarīga gadolīnija jonu iebūvēšanās kalcija fluorīda nano/mikrodaļiņās - Cīrulis, Jēkabs (Latvijas Universitāte, 2019)
Tika uzsintezēts ar gadolīniju dopētas kalcija fluorīda nanodaļiņas un apskatīts, kā izmainās gadolīnija iebūvēšanās centri atkarībā no karsēšanas temperatūras, sākotnējās apstrādes un karsēšanas atmosfēras. Lai noskaidrotu gadolīnija iebūvēšanās struktūru, tika uzņemts pulvera EPR spektrs un, salīdzināts ar simulāciju, kurai parametri tika ņemti no literatūras datiem. Noskaidrota gadolīnija jonu iebūvēšanās kalcija fluorīdā struktūras izmaiņas dinamika atkarībā no karsēšanas temperatūras, salīdzinot virsotņu intensitātes EPR spektrā. Identificētas karsēšanas temperatūras, pie kurām notiek izmaiņas un mēģināts izdarīt secinājumus, par to kāpēc šāda struktūras izmaiņas ir iespējamas.

Gadolinium doped calcium fluoride nanoparticles were synthesized and studied how gadolinium incorporation centre structure changes depending on temperature of heating, initial treatment and heating atmosphere. To find gadolinium incorporation structure EPR spectrum was taken and compared to simulation for which parameters were found studying literature. Gadolinium incorporation dynamic in calcium fluride depending on heating temperature was discovered comparing peak intensities in EPR spectrum. Heating temperatures were identified where structure changes can be observed and conclusions were made on how such structure change could occur.
Temperature dependent gadolinium ion incorporation in calcium fluoride nano/micro-particles
Keywords: Fizika; EPR; Kalcija fluorīds; Gadolīnijs; Temperatūra