E. coli mikrobioloģiskais piesārņojums un riska novērtēšana maltā liellopu gaļā - Poriķe, Evija (Latvijas Universitāte, 2016)
Escherichia coli ir zarnu traktā sastopama baktērija, kas ārpus tā var pieķerties virsmām, veidojot biofilmu, tādēļ jebkurā kaušanas – pārstrādes etapā var notikt gaļas kontaminācija. EK regula Nr. 2073/2005 norāda, ka E. coli izmanto kā fekālā piesārņojuma indikatoru, pielietojot analītisko metodi ISO 16649-2 β-glikuronidāzes pozitīvo E. coli skaita noteikšanai. Šajā darbā ir novērtēts E. coli piesārņojuma līmenis maltas liellopu gaļas produktos, novērtēta un salīdzināta skaita izmaiņa dabiskā un mākslīgā piesārņojumā, izmantojot izaicinājuma testu. Iegūtie rezultāti ir apmierinoši, jo E. coli skaits produktos, pēc EK regulas Nr. 2073/2005, nepārsniedz minimālo vērtību – 50 KVV/g. Izaicinājuma testa rezultātos redzama skaita izmaiņu atkarība no uzglabāšanas apstākļiem, kas ir līdzīga mākslīgajā un dabiskajā piesārņojumā.

Escherichia coli is a wide-spread bacterium found in human and animal intestinal tracts, feces, soil and water, which sticks to surfaces, forming biofilm, therefore making any meat processing and handling stages high risk contamination points. In accordance with EC Regulation No. 2073/2005, E. coli prevalence in foodstuffs and feed is used as a fecal contamination indicator by using analytical method ISO 16649-2 for the enumeration of beta-glucuronidase-positive Escherichia coli. The main aim of this study was to analyse E. coli prevalence in ground beef purchased from various retail points, as well as evaluate and compare the changes in E. coli growth from natural and artificial contamination through performed challenge test. Overall, the results satisfy the EC Regulation No. 2073/2005 standard limits, as none of the samples exceeded the minimum permissible value of 50 cfu/1g. Challenge test results suggest that the visible changes in microorganism growth depend on storage conditions, packaging, temperature and other intrinsic parameters.
Microbial contamination and risk evaluation of E. Coli in ground beef
Keywords: Bioloģija; Escherichia coli; malta liellopu gaļa; piesārņojums; koloniju skaits; riska novērtēšana