Sociālās aprūpes centru klientu un sociālā darbinieka sadarbība pusceļa mājas pakalpojuma piešķiršanā - Kvitka, Edgars (Latvijas Universitāte, 2009)
ANOTĀCIJA Autora pētījuma tēma ir „Sociālās aprūpes centru klientu un sociāla darbinieka sadarbība pusceļa mājas pakalpojuma piešķiršanā”. Šajā pētījumā autors pievērš uzmanību sadarbības procesam starp aprūpes centru klientiem un sociālo darbinieku, kā arī tiek veikts teorētisks cilvēku ar garīgās attīstības traucējumiem raksturojums, izmantojot teorētisko literatūru un citus avotus. Darbā tiek analizētas sociālā darbinieka izmantojamās lomas un raksturotas nepieciešamās zināšanas, lai sadarbības process noritētu labāk. Pētījumam autors izvirīja sekojošu mērķi: teorētiski un empīriski pētīt dienas aprūpes klientu sadarbību ar sociālajiem darbiniekiem pusceļa mājas pakalpojumu saņemšanā. Tiek veikts arī empīrisks pētījums, kura laikā tiek pētīta pusceļa mājas pakalpojuma darbība, pakalpojuma saņemšanas process. Pētot šo problēmu teorētiski autors secina, ka sociālajam darbiniekam ir jābūt pietiekami kreatīvam, atvērtam, lai veiksmīgāk ritētu sadarbība starp darbinieku un klientu. Analizējot ārzemju literatūru autors secina, ka ārzemēs izpratne par pusceļa māju pakalpojumu ir daudz plašāka nekā Latvijā. Savukārt, sadarbības jautājums liek sociālajam darbiniekam pēc iespējas efektīvak orientēties dažadās atbalsta sistēmās. Atslēgvārdi: sadarbība, pusceļa māja, klients, cilveki ar garīgās attīstības traucējumiem, sociālais darbinieks, sistēma

The subject of the author’s research is „Cooperation between clients of social centres and social workers when appointing halfway house service”. In this work the author mostly attends to the cooperation processes, of course, there’s also a theoretical characteristic of people with mental development disabilities, based on theoretical literature and other sources. The author also lists roles undertaken by the social worker, as well as the theory and knowledge that a professional should possess to better facilitate the cooperation process. The goal of this research was to theoretically and empirically observe the cooperation between clients of social day-care centres and social workers when appointing halfway house service. Theoretical study of the problem leads the author to conclude that foreign understanding of halfway houses is much broader then in Latvia. Of course, the issue of cooperation makes social workers familiarize themselves with various systems with maximum effectiveness. Keywords: cooperation, halfway house, people with mental disabilities, social worker, system
Cooperation between clients of social centres and social workers when appointing halfway house service
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija