Augu izcelsmes un sintētisko caurejas līdzekļu aprite aptiekā no 2015. līdz 2017. gadam un pacientu aptaujas izvērtējums - Truhanova, Zane (Latvijas Universitāte, 2017)
Aizcietējums ir zarnu trakta traucējums, kas raksturojas ar vēdera izeju retāku par trim reizēm nedēļā. Aizcietējuma laikā novērojami nepatīkami simptomi, kas būtiski traucē dzīves kvalitātei. Maģistra darba mērķis ir analizēt caurejas līdzekļu aprites datus par diviem gadiem un, izmantojot anketēšanas metodi, analizēt iegūtos datus par caurejas līdzekļu lietošanu. Aprites dati parāda, ka visvairāk pārdotie sintētiskie caurejas līdzekļi ir makrogols, Fortrans (osmotiskie caurejas līdzekļi) un bisakodils (stimulējošais caurejas līdzeklis). No augu izcelsmes līdzekļiem visvairāk pārdotie bija sennu saturošie līdzekļi, arī pēc aptaujas datiem sennas preparāti atzīmēti biežāk, no sintētiskajiem caurejas līdzekļiem visbiežāk nosaukts bisakodils. Visvairāk caurejas līdzekļus lieto pacienti vecumā no 61 līdz 70 gadiem. 89 % aptaujāto ikdienā patērē mazāk kā 1,5 litrus šķidruma. Darbā noskaidrots, ka farmaceitam ir nozīmīga loma šo pacientu aprūpē, aptaujātie no farmaceita labprāt iegūtu informāciju gan par medikamentu lietošanu, gan citiem caurejas līdzekļiem.

Constipation is intestinal disorder, which characterized by bowel movement less than three times per week. During constipation occur unpleasant symptoms that significantly interfere with quality of life. Master's thesis is to analyze the consumption of laxative in pharmacy for two years period and analyze patient survey about laxative use. Laxative sale data shows that the most popular synthetic laxatives are macrogol, Fortran (osmotic laxatives) and bisacodyl (stimulating laxative). Most popular laxative from herbal remedies is senna. The survey data show that patients most often chosen senna laxatives, but from synthetic laxatives most frequently was named bisacodyl. Laxatives are used mostly by elderly (61 - 70 years). Fluid intake was less than 1.5 L/per day for 89% of patients. The survey results revealed the essential role of pharmacists in patient care. Respondents indicated, that is it important to receive the proper information about usage of laxatives.
Herbal and synthetic laxative movement in drug store from 2015 to 2017 year and patient questionnaries evaluation
Keywords: Farmācija; aizcietējums; caurejas līdzekļi; nemedikamentozā terapija; senna; farmaceita loma