Korejieši kā etniskā minoritāte mūsdienu Japānā - Baziļeva, Kristīna (Latvijas Universitāte, 2010)
Diplomdarba tēmas „Korejieši kā etniskā minoritāte mūsdienu Japānā” izvēle pamatota ar to, ka mūsdienu pasaulē pastāv īpaša problēma attiecībā uz korejiešu minoritāti gan Japānas teritorijā, gan arī korejiešu minoritātes kopējais noskaņojums mūsdienu ģeopolitiskajā kontekstā. Diplomdarbā autors mēģinājis maksimāli drošticami atklāt pret Japānas korejiešu kopienu vērsto represiju hronoloģiju un vispārinātā veidā parādīt varas politikas, pret korejiešu minoritāti vērsto represīvo akciju konkrētus rezultātus; sniegts valsts un etnisko kopienu attiecību veidošanas realizētās politikas vērtējums, ka arī būtiski paplašināti historiogrāfijā izveidojušies tradicionālie priekšstati par etnisko minoritāšu politiskās represēšanas problēmu. Darbs sastāv no ievada, trim daļām, noslēguma, literatūras saraksta un pielikumiem. Šī diplomdarba pirmā daļa veltīta korejiešu masveida emigrācijas cēloņu kompleksajai analīzei, veikts korejiešu masveida emigrācijas cēloņu pētījums. Otrajā daļā aplūkota Japānas politika attiecībā uz korejiešu minoritāti, bet trešā šī diplomdarba daļa apskata pret korejiešu minoritāti vērsto Japānas represiju sekas, kā arī sniegta uz Japānas korejiešu minoritāti attiecināmo notiekošo demogrāfisko procesu analīze. Darbā izmantota Hepbērna romanizācijas sistēma un pārskatīta Korejiešu valodas transliterācija.

Choice of the topic for Graduation Work “Koreans as an Ethnic Minority in Japan Nowadays” is conditioned by a particular problem existing in the modern world concerning the Korean minority in Japan and overall attitude to the Korean minority in the contemporary geopolitical context. In the Graduation Work the author attempts to reveal as truly as possible the chronology of repressions to the Korean community in Japan, and summarizes results of authoritarian politics and repressive actions against the Korean minority, assesses the policy of relations building between the state and ethnic communities as well as significantly expands traditional beliefs about problems of political repressions to ethnic minorities prevailing in the historiography. The Work consists of introduction, three chapters, conclusion, bibliography and supplements. The first chapter of this Graduation Work is devoted to integrated analysis of the causes of mass emigration of Koreans and studied causes of the mass emigration of Koreans. The second chapter considered Japan policy toward the Korean minority, and the third chapter of this Graduation Work considered consequences from repressions of the Korean minority on the part of Japan, and provides analysis of the current demographic processes concerning the Korean minority in Japan. Hepburn romanization system and revised romanization of Korean were used herein.
Koreans as Ethnic Minority in Japan Nowadays
Keywords: Āzijas studijas