Skeleta-muskuļu sistēmas traucējumi 4. un 5. kursa medicīnas un zobārstniecības studentiem - Chittane, Mohamed Affan (Latvijas Universitāte, 2024)
Ievads: Skeleta un muskuļu sistēmas saslimšanas (MSS) ir nozīmīgas veselības problēmas visā pasaulē un ietekmē miljoniem cilvēku. Tās būtiski apgrūtina veselības aprūpes sistēmu. Medicīnas un zobārstniecības studentiem, īpaši 4. un 5. kursa studentiem, ir plašāks praktisko studiju kurss, kas pakļauj viņus MSS riskam. Mērķis: Šī pētījuma mērķis bija izpētīt MSS izplatību, riska faktorus un to ietekmi uz Latvijas Universitātes un Rīgas Stradiņa universitātes medicīnas un zobārstniecības studentiem. Metodes: tika izmantota jauktās metodes pieeja un tika apkopoti gan kvantitatīvie, gan kvalitatīvie dati, izmantojot strukturētu anketu, kas tika izplatīta, izmantojot google veidlapu tiešsaistē reprezentatīvai izlasei, kurā bija 53 studenti gan no Rīgas Stradiņa universitātes, gan no Latvijas Universitātes. Kvantitatīvā analīze parādīja respondent demogrāfiskos datus, mācību slodzi, ergonomisko principu ievērošanu/neievērošanu un muskuļu un skeleta sistēmas simptomu izplatību. Lielākā daļa studentu ziņoja, ka ir iesaistījušies fiziskās aktivitātēs, ievērojama daļa piedzīvoja muskuļu un skeleta sistēmas simptomus studiju vai darba laikā, neskatoties uz to, ka viņi apzinājās MSS iespējamo ietekmi uz viņu akadēmisko un profesionālo dzīvi. Tika veikta kvalitatīvā analīze, lai noskaidrotu emocionālo un sociālo ietekmi un izmantotos MSS pārvarēšanas mehānismus. Rezultāti: rezultāti parādīja galvenās saistības starp dažādiem faktoriem un muskuļu un skeleta sistēmas simptomu smagumu studentu vidū. Ilgstošas mācību stundas, mazkustīgas pozas un ergonomikas principu neievērošana tika identificēti kā īpaši riska faktori, kas veicina MSS. Turklāt tika konstatēts, ka pētījuma vieta un fiziskās aktivitātes līmenis būtiski ietekmē simptomu rašanos un smagumu. Šis pētījums parādīja ergonomisko pasākumu veikšanu, piemēram, krēslu un apgaismojuma nozīmi muskuļu un skeleta simptomu pārvaldībā, parādot vides faktoru nozīmi studentu muskuļu un skeleta sistēmas veselības veicināšanā. Netika novērotas būtiskas dzimumu atšķirības muskuļu un skeleta sistēmas simptomu smaguma pakāpē vai to rašanās gadījumā, pētījums parādīja problēmas universālumu medicīnas un zobārstniecības studentu vidū neatkarīgi no dzimuma. Šis pētījums sniedz vērtīgu ieskatu muskuļu un skeleta sistēmas veselības uzlabošanā medicīnas un zobārstniecības studentiem studiju laikā. Secinājumi: Šis pētījums tika veikts, lai pētītu muskuļu un skeleta sistēmas problēmas 4. un 5. kursa medicīnas un zobārstniecības studentiem. Izmantojot strukturēto anketu, tika analizēti kvantitatīvie un kvalitatīvie dati, lai noskaidrotu šo problēmu cēloņus, piemēram, garās mācību stundas un sliktu stāju. Tika atklāta MSS ietekme uz studentu akadēmisko sniegumu un labklājību, parādot nepieciešamību pēc labākas profilakses un aprūpes.

Introduction: Musculoskeletal disorders (MSDs) are a significant health concern globally and impact millions. They burden our healthcare system substantially. Medical and dental students, particularly those in their 4th and 5th years have a more extensive practical and study course of their education which exposes them to risk of MSDs. Aim: This study aims to comprehensively investigate the prevalence, risk factors, and impact of MSDs in medical and dental students in University of Latvia and Riga Stradins University. Methods: We used a mixed-method approach and collected both quantitative and qualitative data through a structured questionnaire which we distributed via google forms online to a representative sample of 53 students from both Riga Stradins University and the University of Latvia. The quantitative analysis showed demographic profiles, academic workload, ergonomic practices, and the prevalence of musculoskeletal symptoms. While a majority of students reported engaging in physical activity, a significant proportion experienced musculoskeletal symptoms during their studies or work, despite being aware of the potential impacts of MSDs on their academic and professional lives. The qualitative analysis delved deeper into students' subjective experiences showing emotional and social impacts and the coping mechanisms employed. Results: The results showed association between various factors and the severity of musculoskeletal symptoms among students. Prolonged study hours, sedentary postures, and lack of ergonomic practices were identified as specific risk factors contributing to MSDs. Study location and physical activity were found to impact the occurrence and severity of symptoms. The study showed the relevance of ergonomic interventions like seating and lighting to manage symptoms, underlining the importance of environmental factors in promoting musculoskeletal health among students. No significant gender-based differences were observed in the severity or occurrence of musculoskeletal symptoms, the study's findings showed the universality of the issue among medical and dental students regardless of gender. This study gives valuable insights to improve musculoskeletal health in medical and dental education. Conclusion: This study was done to research the musculoskeletal issues among medical and dental students in their 4th and 5th year. Through the structured questionnaire, we analysed quantitative and qualitative data and found out the causes of these problems, like long study hours and poor posture. We also found the impact of MSDs on the performance and well-being of students, showing the need for better prevention and care. Although many students had no issues and were not following preventive measures, our findings can help create plans to improve the health of students. We also discovered that MSDs affects all students similarly, regardless of gender.
Musculoskeletal disorders in 4th and 5th year medical and dental Students
Keywords: Medicīna; Musculoskeletal Disorders (MSD); 4th and 5th Year Medical and Dental Students.; Long Study Hours, Location and Poor Posture.; Physical Activity and Ergonomics.