Kognitīvo traucējumu izvērtērtēšana multiplās sklerozes pacientiem ar dažādu klīnisko norisi - Umure, Jolanta (Latvijas Universitāte, 2015)
Ievads: Tēmu par kognitīvajiem traucējumiem multiplās sklerozes pacientiem es izvēlējos tāpēc, ka tā ir ļoti aktuāla problēma, jo kognitīvie traucējumi var būtiski ietekmēt darbspējas, sociālo aktivitāti un aprūpes nepieciešamību. Darba mērķis: Izvērtēt kognitīvos traucējumus multiplās sklerozes pacientiem ar dažādu klīnisko norisi; Metodes un materiāli: Pētījumā analizēju 120 dažāda vecuma pacientus, no kuriem 60 multiplās sklerozes pacienti ar dažādu klīnisko norisi, kuri ārstējas Latvijas Jūras medicīnas centra Latvijas Multiplās sklerozes centrā un 60 pacienti kontroles grupa, kam nav diagnosticēta multiplā skleroze. Šim nolūkam izmantoju standartizētus testus – SDMT, BVMT-R un CvLT II, kas ļāva izvērtēt kognitīvos traucējumus. Pētījumā analizēju arī pacientu EDSS un to saistību ar kognitīvajiem traucējumiem. Rezultāti: Multiplās sklerozes pacientiem kognitīvie traucējumi ir sastopami 46 – 78 % gadījumu. Vidējais kopējais iegūto punktu skaits CvLT II multiplās sklerozes pacientiem ir 42,98 (SD± 14,66), bet vidējais kopējais iegūto punktu skaits CvLT II kontroles grupā ir 58,20 (SD± 11,43)(p=0,01). Vidējais kopējais punktu skaits BVMT – R multiplās sklerozes pacientiem ir 19,00 (SD± 8,49), bet vidējais kopējais punktu skaits BVMT – R kontroles grupā ir 26,85 (SD± 6,65)(p=0,01). Vidējais kopējais punktu skaits SDMT multiplās sklerozes pacientiem ir 36,38 (SD± 15,10), bet vidējais kopējais punktu skaits SDMT kontroles grupā ir 47,53 (SD± 9,36). Šī sakarība ir statistiski ticama (p=0,01). Vērtējot kopumā visus BICAMS testos vidējo kopējo iegūto punktu skaitu, multiplās sklerozes pacientiem tas ir 32,78 (SD± 12,38) bet, vidējais kopējais iegūto punktu skaits kontroles grupā ir 44,19 (SD± 15,93)(p=0,01). Pētījumā izdevās pierādīt pacientu EDSS saistību ar kognitīviem traucējumiem (p=0,01), kā arī pacientu slimības formu saistību ar kognitīviem traucējumiem (p=0,05). Secinājumi: Pētījumā secināts, ka ar konkrētajiem testiem var ātri diagnosticēt kognitīvos traucējumus. Atkarībā no testa veida multiplās sklerozes pacientiem kognitīvie traucējumi ir sastopami 46 – 78 % gadījumu. Pacientiem ar augstāku EDSS, sliktāk veicas ar dažādu kognitīvo testu izpildi. Pētījumā iegūtie rezultāti, norāda, ka pacientiem ar primāri progresējošu un sekundāri progresējošu slimības formu ir izteiktāki kognitīvie traucējumi nekā multiplās sklerozes pacientiem ar recidivējoši remitējošu slimības formu.

Introduction: I chose the subject of cognitive impairment evaluation of multiple sclerosis patients with different clinical progress, because it is very common problem. Cognitive impairment may have a significant impact on patients health, social activity and care needs. Aim: assessing cognitive disorders of multiple sclerosis patients with different clinical progress; Methods and materials: 120 patients of various ages were included in this study, from which 60 are multiple sclerosis patients with different clinical progress, were treated in Latvian Maritime Medical Centre, in the Multiple sclerosis centre of the Latvia and 60 patients in control group who do not have approved diagnosis of multiple sclerosis. For this purpose I used standardised tests – SDMT, BVMT–R and CvLT II, which make it possible to assess the cognitive impairment. In this study I also analysed the EDSS and its relationship to cognitive disorders. Results: 46 – 78% multiple sclerosis patients have cognitive impairment. The average total number of points obtained CvLT II in multiple sclerosis patients is 42,98 (SD 14,66), but the total number of points obtained CvLT II control group is 58,20 (SD 11,43)(p = 0,01). The average total score BVMT – R multiple sclerosis patients is 19,00 (SD 8,49) and the total number of points BVMT – R in the control group was 26,85 (SD 6,65)(p = 0,01). The average total score SDMT multiple sclerosis patients is 36,38 (SD 15,10) and the total number of points in the control group SDMT is 47,53 (SD 9,36). This relationship is statistically significant (p = 0,01). In general, all BICAMS tests assessing the total number of points acquired in multiple sclerosis patients is 32,78 (SD 12,38) and the total number of points obtained in the control group was 44,19 (SD 15,93) (p = 0,01). The study show relationship between EDSS and patients cognitive disabilities (p = 0,01) and also relationship between the form of the disease and cognitive disabilities (p = 0,05). Conclusion: the study concluded that with these tests we can quickly diagnose the cognitive impairment. 46 – 78% multiple sclerosis patients have cognitive impairment. Patients with higher EDSS have worse results in various cognitive tests. The results of the study indicate that patients with primary and secondary progressive form of the disease is more common cognitive impairment than multiple sclerosis patients with the relapsing-remitting form of the disease.
Cognitive impairment evaluation of multiple sclerosis patients with different clinical progress
Keywords: Medicīna; multiplā skleroze; kognitīvie traucējumi; EDSS; SDMT; BVMT–R