Augšņu un to īpašību raksturojums Vidzemes augstienē LIFE Viva Grass projekta etalonteritorijā “Rāmuļu skola” - Pavlovska, Maija (Latvijas Universitāte, 2017)
Viens no zālāju izplatības un kvalitātes, kā arī to apsaimniekošanas būtiskiem ietekmējošiem faktoriem ir augsnes un to īpašības, kuras savukārt ietekmē augsnes veidošanās faktori un procesi. Tādēļ Vidzemes augstienē viens no lauksaimniecības zemju izplatītākajiem lietojuma veidiem ir zālāju teritorijas, ko nosaka augsnes īpašības, t.sk. agrotehnoloģiskās īpašības, ko ietekmē saposmots un izteikti mainīgs reljefs. Tā kā daļēji dabisko zālāju platības ir apdraudētas, ir svarīgi noskaidrot augsnes un veģetācijas ģeogrāfiskās likumsakarības, jo zālāju kvalitāte ir atkarīga no augsnes īpašībām. Tas nepieciešams, lai plānotu daļēji dabisko zālāju, kā arī degradēto zālāju ilgtspējīgu apsaimniekošanu, novēršot to degradācijas un samazināšanās riskus. Bakalaura darba mērķis ir raksturot augšņu daudzveidību, fizikālās un ķīmiskās īpašības, kā arī to ietekmējošos faktorus un augsnes veidošanās procesus Vidzemes augstienē starptautiskā projekta LIFE Viva Grass etalonteritorijā “Rāmuļu skola”. Pētījumā konstatēta relatīvi augsta augšņu daudzveidība un fizikālo un ķīmisko īpašību mainība lokālā mērogā, ko nosaka saposmots reljefs, mitruma apstākļi un granulometriskais sastāvs augsnes cilmiezī. Pētījuma rezultāti parāda, ka augsnes daudzveidību un to īpašības augsnes virskārtā ietekmē ne tikai cilvēka saimnieciskā darbība, piemēram, augsnes erozija, augsnes iekultivēšana u.c., bet arī augsnes cilmiezis. Konstatēts, ka pastāv atšķirības ar 1982. augšņu kartēšanas datiem atšķirīgās kartēšanas metodikas un mēroga detalizācijas dēļ. Tas nozīmē, ka augsnes korektai kartēšanai lokālā mērogā saposmota reljefa apstākļos parauglaukumu izvietošana ir jāveic transektos. Turklāt augsnes karšu precizitātes uzlabošanai, izmantojot ekstrapolācijas metodes, ir jāņem vērā reljefa aspekti – novietojums un nogāžu slīpums. Teritorijās, kur nav izvietoti augsnes parauglaukumi, augsnes informācijas precizitāte samazinās.

Soil and their properties which are affected by soil formation factors and processes is one of the grasslands spread and quality, as well as their management essential affecting factors. Therefore in Vidzeme upland one of the most widespread agricultural land uses are grassland areas, determined by the characteristics of the soil, including agrotechnological properties, affected by articulated and highly variable terrain. Since the semi-natural grassland areas are threatened, it is important to clarify the soil and vegetation geographical regularities, because the quality of grasslands depends on the soil characteristics. It is necessary for planning semi-natural, as well as degraded grassland sustainable management, preventing the risk of their degradation and reduction. The aim of bachelor thesis is to characterize the diversity of soils, their physical and chemical properties, as well as their influencing factors and soil formation processes in Vidzeme upland LIFE Viva Grass international project case study area “Rāmuļi school”. The study found a relatively high soil diversity and variability of physical and chemical properties at local scale, determined by articulated relief, moisture conditions, as well as size composition in soil parent material. Results show that soil diversity and their properties in the upper horizon are influenced not only by economic activities, such as soil erosion, soil cultivation, etc., but also by the soil parent material. It was found that there are differences with the 1982 soil mapping data because of different mapping method and scale detalization. This means that for correct soil mapping in articulated relief conditions at local scale, plot placement must be carried out with transects. Furthermore, for improving accuracy of soil maps by using extrapolation methods, it must be carried out taking into account the terrain aspects – location and slope inclination. Accuracy of soil information decreases in areas where there aren’t placed any soil plots.
Characterization of soils and its properties in Vidzeme upland LIFE Viva Grass project case study area “Rāmuļi school”
Keywords: Ģeogrāfija; daļēji dabiskie zālāji; degradētie zālāji; augsnes ietekmējošie faktori; augsnes veidošanās procesi; augsnes īpašību kartēšana