Visual kei žanra pretrunas Japānas populārajā kultūrā un mūzikā mūsdienās - Rožkalna, Rūta (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba tēma Visual kei žanra pretrunas Japānas populārajā kultūrā un mūzikā mūsdienās izvēlēta ar mērķi izpētīt un iepazīstināt latviešu auditoriju ar unikālu, vizuāli spēcīgu, muzikāli sociālu kustību, kura joprojām ir saglabājusi savu vietu Japānas populārajā kultūrā, kā arī noskaidrot, pret kādām sabiedrības normām Visual kei ir negatīva nostāja. Visual kei ir mūsdienu nišas mūzikas žanrs un subkultūra, kuru mēdz attiecināt kā uz underground jeb pazemes mūzikas novirzienu, muzikāli pārkāpjot jebkādus mūzikas žanros pieņemtos standartus. Šis žanrs radies, ietekmējoties no diviem nozīmīgiem japāņu medijiem anime (multiplikācija) un manga (stāstījums ar grafiskiem attēliem). To raksturo nostāšanās pret japāņu striktajām sociālajām normām un dominējošo oficiālo kultūru, paužot negatīvu attieksmi ar mūzikas palīdzību. Visual kei kustībai līdzvērtīga un neatdalāma ir fanu kustība. Galvenās atziņas. Visual kei ir unikāls mākslas virziens, kurā valda neierobežota brīvība radoši izpausties, profesionāli pilnveidojoties mūzikas, mākslas, producēšanas jomās utml. Visual kei ir sociāla kustība, kurā ir iespēja iesaistīties jebkuram Japānas pilsonim. Šī vide dod iespēju cilvēkiem, kuri jūtas atšķirīgi no sabiedrības vairākuma, realizēt sevi neordināri domājošā vidē, satikt domubiedrus un pašrealizēties kā personībai. Visual kei agresīvi vēršas pret neērtu un sāpīgu tēmu noklusēšanu un ignorēšanu sabiedrībā, tai pat laikā, Visual kei mākslinieki apzināti veido tuvas attiecības ar faniem, kuras ir tikai ilūzijas, nesaudzīgi manipulējot ar uzticīgu sekotāju jūtām. Dzimums nav ierobežojums, lai māksliniecisku pārvērtību veidā, piedzīvotu dažādas transformācijas un pieredzi. Pirmajā nodaļa apskata Visual kei vēsturisko attīstību no pirmsākumiem līdz mūsdienām. Otrā nodaļa apraksta divus japāņu populāros medijus anime un manga. Trešā nodaļa apraksta Visual kei fanu kustību, kā arī savstarpējo mūziķu un klausītāju attiecību mijiedarbību. Ceturtā nodaļa pēta Visual kei žanra spektru Japānas kultūrā un sabiedrībā. Darbā kopumā izmantotas sešas metodes: - Literatūras analīze, Personīgo konstruktu pieeja/ Analītiskā (empīriskās metodes: lekciju apmeklējumu pieraksti, koncertu apmeklējumi un to analīze), Vizuālās un Salīdzinošās metodes, intervēšanas metode. Darba apjoms 58 lappuses.

The bachelor thesis topic “Visual kei genre contradictions in Japan's popular culture and music nowadays ”was chosen with a view to acquaintances to explore and introduce the Latvian audience with unique, visually mighty, musically social community, which still has preserved its place in Japan’s popular culture. Moreover make a research about what kind of social norms Visual kei has a negative attitude. Visual kei is is a contemporary niche music genre and subculture, which is also considered as an underground music deviation, musically not following of any music genre standards. This genre has taken a great influence from two main Japanese mediums anime (animated cartoon) and manga (story with graphical pictures). It is characterised by standing against Japanese strict social norms and mainstream culture, expressing negative attitudes through music. Visual kei movement's equivalent and inseparable is the movement of fans. Main conclusiosns. Visual kei is singular type of art, which has limitless freedom to creatively express itself through professional empowerment in the fields of music, art, production etc. Visual kei is a social movement where every Japan’s inhabitant can become part of it. This environment gives a chance to people, who feels different from the majority of society to realise themselves in non-ordinary thinking space by meeting others, who holds the same views and growing up as a personality. Visual kei aggressively goes against uncomfortable and painful subject defaulting, which are ignored in society. However, on the other hand Visual kei artists knowingly create close relationships with their fans, which in reality are just mere illusions. Without thinking twice in that way they are manipulating with their loyal followers feelings. Gender is not restricted from forming artistic changes in a way to get to know a variety of transformations and experiences. The first chapter describes about Visual kei historical development from when it first appeared till nowadays. The second chapter represents the two Japanese popular media anime and manga. The third chapter explores the Visual kei fan movement as well as the interaction between musicians and listeners. The fourth chapter investigates Visual kei genre spectrum in Japanese culture and society. This paper has used six methods in total: -Literature analyses, Personal constructs approach / Analytical(empirical methods: attending lecture notes, going to the concerts and analysing them), Visual and Comparative methods, interviewing method. The work consists of 58 pages
Visual kei Genre Contradictions in Japan's Popular Culture and Music Nowadays
Keywords: Āzijas studijas; Visual kei; Mūzikas žanrs Japānā/ Music genre in Japan; Manga; Anime; Japānas sabiedrība/ Japanese society