Māsas loma jaundzimušo aprūpē reģionālās slimnīcas dzemdību nodaļā - Zilberte, Diāna (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba tēma ir “Māsas loma jaundzimušo aprūpē reģionālās slimnīcas dzemdību nodaļā”. Tēmas aktualitāti nosaka jaundzimušo aprūpes nozīme, vecāku sagatavotība ikdienas aprūpes nodrošināšanai, ko ietekmē mērķtiecīga un profesionāla māsas veiktā vecāku izglītošana, kā arī efektīva komunikācija mūsdienās kļūst arvien aktuālāka, jo tas tieši ietekmē bērna veselību un vecāku pašpārliecinātību pēc dzemdībām. Tika izvirzīts darba mērķis iepazīties un izpētīt māsas lomu jaundzimušo aprūpē reģionālās slimnīcas dzemdību nodaļā. Lai sasniegtu izvirzīto darba mērķi, autore formulēja šādus uzdevumus: apkopot un analizēt literatūras avotus par māsas lomu jaundzimušā aprūpē, analizēt Kathryn E. Barnard vecāku – bērna mijiedarbības modeli saistībā ar darba tēmu, veikt pētniecības instrumenta izstrādi (intervijas jautājumus), apkopot un analizēt iegūtos datus un izdarīt secinājumus, balstoties uz iegūtajiem rezultātiem un literatūras avotiem. Lai veiktu pētījumu, darba autore izvirzīja pētniecības jautājumu “Kāda ir māsas loma jaundzimušo aprūpē reģionālās slimnīcas dzemdību nodaļā”. Darbā tika pielietota kvalitatīvā pētniecības metode, izstrādājot pētniecības instrumentu – daļēji strukturēta intervija ar desmit jautājumiem. Tika intervēti divpadsmit jaundzimušo vecāki, lai apkopotu un izanalizētu izvirzīto pētniecības jautājumu. Veicot darba pētījumu, tika analizēti respondentu intervijas rezultāti, no kuriem tika uzzināts, kāda ir māsas loma reģionālās slimnīcas dzemdību nodaļā. Pētījums atklāj, ka māsas loma ir daudzpusīga, sniedzot aprūpi, izglītošanu, emocionālo atbalstu. Māsa nodrošina praktisku palīdzību vecākiem, veicinot vecāku pašpārliecinātību un pielāgojoties katras ģimenes individuālajām vajadzībām. Īpaši svarīga ir māsas komunikācija un spēja nodrošināt drošu vidi agrīnajā pēcdzemdību periodā. Darbs sastāv no 6 nodaļām, 3 apakšnodaļām, 10 kontentanalīzes tabulām, darbā izmantoti 42 avoti, darba apjoms ir 43 lappuses. Atslēgvārdi: māsas loma, jaundzimušo aprūpe, dzemdību nodaļa, pēcdzemdību periods, reģionālā slimnīca.

The topic of the bachelor thesis is “The role of the nurse in newborn care in the maternity ward of a regional hospital”. The relevance of the topic is determined by the importance of newborn care, parents' preparedness for daily care, which is influenced by targeted and professional education of parents by the nurse, as well as effective communication is becoming increasingly important nowadays, as it directly affects the health of the child and parents' self-confidence after childbirth. The aim of this thesis was to study the role of the nurse in neonatal care in the maternity ward of a regional hospital. In order to achieve this goal, the author formulated the following tasks: to collect and analyse literature sources on the role of the nurse in neonatal care, to analyse Kathryn E. Barnard's parent-child interaction model in relation to the topic of the thesis, to develop a research instrument (interview questions), to collect and analyse the obtained data and to draw conclusions based on the obtained results and literature sources. In order to carry out the study, the author set the research question "What is the role of the nurse in the care of newborns in the maternity ward of a regional hospital?". The qualitative research method was applied in the thesis by developing a research instrument - a semi-structured interview with ten questions. Twelve parents of newborns were interviewed to summarise and analyse the research question. The results of the interviews were analysed to find out what the role of a nurse is in the maternity ward of a regional hospital. The study reveals that the nurse's role is multifaceted, providing care, education, emotional support. The nurse provides practical support to parents, promoting self-confidence and adapting to the individual needs of each family. Communication and the ability to provide a safe environment in the early postnatal period are particularly important. The thesis consists of 6 chapters, 3 sub-chapters, 10 tables, 42 sources and 43 pages. Keywords: nurse's role, newborn care, maternity unit, postnatal period, regional hospital.
The role of the nurse in newborn care in the maternity ward of a regional hospital
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; Māsas loma; Jaundzimušo aprūpe; Dzemdību nodaļa; Pēcdzemdību periods; Reģionālā slimnīca