Balsošanas vecuma samazināšana kā jauniešu līdzdalību veicinošs faktors - Ondža, Diāna (Latvijas Universitāte, 2012)
Ikvienā demokrātiskā valstī sabiedrības līdzdalībai lēmumu pieņemšanā ir būtiska nozīme, veidojot saikni starp indivīdu un valsti, un dalība vēlēšanās ir kļuvusi par izplatītāko līdzdalības veidu. Eiropas Padome jau pirms 15 gadiem sāka darbu pie priekšlikuma par balsošanas vecuma samazināšanas, bet ar 2011. gada rezolūciju aicina visas dalībvalstis izvērtēt šo iespēju. Latvijā līdz šim pētījums nav veikts, tiesa, ir notikušas dažas diskusijas, kurās sabiedrībā zināmi cilvēki pauda savu viedokli. Tāpēc bakalaura darbā ar jauniešu aptaujas palīdzību tiek noskaidrots, vai Latvijas 16 un 17 gadīgie iedzīvotāji ir pietiekami nobrieduši, lai piedalītos dažāda veida vēlēšanās. Rezultāti liecina, ka jaunieši Latvijā, lai arī atbalsta balsošanas vecuma samazināšanu, ar pašreizējo zināšanu un pieredzes līmeni vēl nav spējīgi veikt pamatotu izvēli vēlēšanās.

Public participation deserves an important role in every democratic state, creating a link between an individual and government. Nowadays participation in elections has become the most common way for public participation. The Council of Europe has started the work on the idea of lowering the age of voting rights more than 15 years ago. In 2011 the Council of Europe has adopted the resolution calling on the member states to investigate the possibility of lowering the voting age to 16 years for all kinds of elections. So far in Latvia no research has been done, only few discussions among experts. Therefore the objective of the questionnaire was to investigate whether 16-17-year-old Latvians are mature enough to cast their vote in the elections. Results show that, although Latvian youth is in favour of lowering the voting age, they are not able to make a reasonable decision in the elections because the level of their knowledge and experience is not high enough.
Lowering of the Voting Age as a Factor to Promote Youth Participation
Keywords: Vadībzinātne