ASV attieksme pret Irānas kodolprogrammu - Ēvalde, Ieva (Latvijas Universitāte, 2008)
Bakalaura darba nosaukums ir „ASV attieksme pret Irānas kodolprogrammu”. Darba mērķis ir noskaidrot, kāda ir ASV attieksme pret Irānas kodolprogrammu, balstoties uz četriem indikatoriem: ASV izteikumiem par Irānas kodolprogrammu, Irānas uzticamību starptautiski (vai blēdīga valsts?), iespējamo Irānas saistību ar teroristiskiem grupējumiem un ASV noteiktajām sankcijām pret Irānu. Darba hipotēze ir: ASV uzskata Irānas kodolprogrammu par draudu starptautiskajai drošībai, jo Irānu pieskaita pie valstu grupas, kuru rīcībā nevar nonākt kodolieroči. Galvenie darba uzdevumi, kas tika veikti hipotēzes pierādīšanai: divu atšķirīgu uzskatu par kodolieroču ietekmi uz starptautisko drošību aplūkošana, kodolieroču attīstības un Kodolieroču neizplatīšanas līguma prasības, Irānas kodolprogrammas vēstures apskats un dažādi viedokļi par programmu, Irānas saistība ar teroristiskiem grupējumiem un ASV sankcijas pret Irānu. Darba gaitā tika secināts, ka hipotēze ir pierādīta, balstoties gan uz Irānas iekļaušanu blēdīgo valstu grupā, respektīvi, valstu grupā, kuru rīcība starptautiskajā arēnā nav prognozējama; ASV strikto viedokli par to, ka Irāna ir terorismu veicinoša valsts; ASV spiedienu uz Starptautisko atomenerģijas aģentūru, Eiropas Savienību un ANO attiecībā uz Irānas kodolprogrammu; ASV satraukumu par iemesliem, kāpēc Irāna varētu vēlēties kodolieročus un ASV sankcijām pret Irānu. Darba gaitā tika secināts, ka ASV nevēlas sadarboties ar Irānu, jo neuzskata to par uzticamu, bieži vien pārspīlējot valsts bīstamību un kapacitātes. Tāpēc maz ticams, ka Irāna tuvākajā laikā varētu īstenot kaut vienu no saviem nodomiem (ja skatāmies uz to, kādus nodomus Irānai piedēvē ASV). Tāpēc interesants būtu jautājums par to, kādu iemeslu vadīta, ASV pievērš Irānai pastiprinātu uzmanību. Būtisks un atklāts paliek jautājums par to, kādu interešu vadīta, ASV Irānu ir pasludinājusi par vienu no 21. gadsimta lielākajiem draudiem.

Theme of bachelor’s paper ir „USA Attitude Towards Iran’s Nuclear Program”. Objective of work is to establish, what kind is USA attitude towards Iran’s nuclear program, based on four indicators: USA statements about Iran’s nuclear program, Iran’s international reliability (rogue state?), Iran’s possible cooperation with terrorists and USA sanctions against Iran. Hypothesis of paper is: USA sees Iran’s nuclear program as a threat to international security, because USA adds Iran to a group of states, who cannot have nuclear weapons. Main tasks to prove hypothesis, are: to examine two different views about impact that nuclear weapons have on international security, to examine evolution of nuclear weapons and Nuclear Non-Proliferation Treaty, to examine history of Iran’s nuclear program and different attitudes to it, Iran’s cooperation with terrorists and USA sanctions against Iran. Hypothesis was proved, based on Iran’s presence ingroup of rogue states; USA standpoint, that Iran supports terrorism; USA pressure to IAEA, EU and UN regard to Iran’s nuclear program; USA fuss about reasons, why Irans wants nuclear weapons and USA sanctions against Iran. USA doesn’t want to cooperate with Iran, because they see Iran as unreiable, and sometimes they exaggerate Iran’s danger and capacities. It is not possible, that Iran can do something that USA thinks that they can do and want to do in the near future. That leads to another interesting question – what are the reasons, why USA pays so much attention to Iran. It is an open question – what are the main USA interests in Iran, and why USA thinks of Iran aso ne of the biggest threats of 21st century.
USA Attitude Towards Iran’s Nuclear Program
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)