Nodokļu ietekme uz labklājības līmeni Latvijā - Zaķe, Indra (Latvijas Universitāte, 2007)
Valsts ekonomiskā izaugsme ne vienmēr nodrošina arī iedzīvotāju labklājības pieaugumu. Kaut arī iedzīvotāju ienākumi Latvijā kopumā ir auguši, pieaugums nav vienmērīgs – dažādos valsts reģionos ienākumu līmenis ir atšķirīgs. Latvijā pie esošā visai zemā iedzīvotāju dzīves līmeņa no ekonomiskās attīstības labumus gūst tikai turīgākie. Bakalaura darba mērķis ir analizēt nodokļu ietekmi uz labklājības līmeni Latvijā, novērtēt Latvijas nodokļu sistēmu, atklāt trūkumus un pilnveides iespējas. Darbā ir veikta tādu valsts labklājības līmeni raksturojošu rādītāju analīze kā IKP uz vienu iedzīvotāju, ienākumu nevienlīdzība, vidusslāņa nozīme sabiedrībā, nabadzības slieksnis un ēnu ekonomikas īpatsvars tautsaimniecībā. Lai izvērtētu pastāvošo nodokļu slogu mūsu valstī, ir apskatīta nodokļu būtība, to struktūra, likmes, raksturota nodokļu loma budžeta ieņēmumu veidošanā. Balstoties uz analīzes datiem, autore ir izstrādājusi priekšlikumus nodokļu sistēmas pilnveides iespējām Latvijā, ar mēŗki. mazināt pieaugošās ekonomiskās atšķirības starp sabiedrības slāņiem. Darba izstrādes gaitā ir izmantotas ekonomiskās analīzes un statistiskās analīzes metodes, kas labāk palīdz atklāt tēmas teorētisko un praktisko nozīmi. Darbā izmantoti LR likumi, teorētiski pētījumi par nodokļu slogu Latvijā, zinātniskā literatūra, LR Ekonomikas ministrijas tautsaimniecības ziņojuma materiāli, Valsts ieņēmumu dienesta nepublicētie dati, publikācijas presē, interneta resursi, ietvertas autores izveidotas tabulas un attēli.

Development of national economy is not the only prerequisite to ensure up-growth of inhabitant prosperity. Though the level of personal income in Latvia has increased in total, the increase is not regular and differs in a regional view. Taking in account a comparably low level of living standard in Latvia, the prosperous are the ones gaining most from the economic development. The goal of the thesis is to analyse the impact of taxation to the level of prosperity in Latvia, to evaluate tax system discovering its drawbacks and improvement chances. The thesis contains analysis of such indicators of the prosperity level as GDP per capita, income inequality, role of the middle section of society, poverty and the portion of “shadow economy”. To evaluate the tax burden in Latvia, the author has taken a look at tax essence, structure, rates, role of taxes in formation of state budget revenues. Based on the analysis resulting data the author has elaborated proposals for improvement of tax system in Latvia in order to reduce the increasing disproportions in different sections of society. Methods of economic and statistical analysis have been used in preparation process of the thesis, which allow better to discover theoretical and practical sense of the chosen theme. In preparing the thesis the author has made use of laws, theoretical research works on tax burden in Latvia as well as scientific literature, Report of Economic Development of Latvia (by the Ministry of Economy), internal data of the State Revenue Service, press publications, internet as well as tables and pictures made by the author himself.
Tax influence on prosperity level in Latvia
Keywords: Ekonomika