VEP un stereoredze - Beļikova, Karīna (Latvijas Universitāte, 2006)
Darba mērķis. Ar VEP iekārtu noteikt stereo stimula ietekmi VEP atbildēs, apstrādājot datus ar Furjē analīzi. Darba uzdevumi. •Izveidot iekārtu un stimulus stereo VEP atbildes iegūšanai; •Novērtēt Furjē analīzes pielietošanas iespējas stereo VEP rezultātu analīzē; •Iegūt monokulāru, binokulāru un stereo VEP; •Savstarpēji salīdzināt divas dažādas metodes stereo VEP iegūšanai. Subjekti. Pētījumā piedalījās 4 subjekti vecumā no 24 līdz 34 gadiem. Visiem netraucēta binokulārā redze un redzes asums monokulāri > 0.9. Metodes. Darbā eksperiments veidots trijās daļās. Tika veidotas trīs datorprogrammas. Pirmajā daļā tika iegūtas VEP standartlīknes. Otrajā daļā tika iegūtas stereo VEP līknes, izmantojot sarkani-zaļās brilles. Trešajā eksperimenta daļā tika iegūtas stereo VEP līknes, izmantojot spoguļa iekārtu un izkliedēto punktu stereogrammas. Rezultāti. Visiem subjektiem binokulārās VEP atbildes amplitūdas ir mēreni lielākas nekā monokulārās smadzeņu aktivitātes atbildes. Vislielāko stereo VEP ieguldījumu iegūst ar spoguļsistēmas metodi un izkliedēto punktu stereogrammām. Pie otrās eksperimenta daļas ar sarkani-zaļām brillēm šīs stereo efekts nebija tik izteikts salīdzinoši. Atslēgas vārdi. VEP, stereo redze, Furjē

The aim. Establish stereo stimulus effect on stereo VEP responses, analyse responses with Fourier analysis. The tasks. •Develop equipment and stimulus to measure VEP; •Assess Fourier analysis potential use in stereo VEP response; •Obtain monocular, binocular and stereo VEP responses; •Mutually compare two different methods to obtain stereo VEP. The subjects. In experiment participate 4 subjects in age from 24 – 34 years old. All have normal binocular functions and Visus > 0.9 monocular. Methods. At work the experiment is set in three parts. Three programms are made to show on computer. At the first part of the experiment I obtain VEP standart measures. At the second part I obtain stereo VEP using red-green googles. At the third part of the experiment I use the mirror equipment and random dot stereogramms to obtain stereo VEP. The results. For all subjects binocular VEP responses were mild bigger than monocular brain activity responses. The best stereo VEP input at VEP recordings I get with the mirror equipment and random dot stereogramms. At the second part of the experiment with red-green goggles stereo effect was not so manifest for compare. Key words. VEP, stereo vision, Fourier analysis
VEP and stereovision
Keywords: Fizika