Ģeoloģisko pieminekļu fotogrammetriskā uzmērīšana izmantojot BGK - Cīrulis, Rūdolfs (Latvijas Universitāte, 2017)
Fotogrammetrija, tāpat kā citas zinātnes nozares, pielāgojas mūsdienu tehnoloģiskajiem sasniegumiem - tajā parādās jaunas metodes un pielietotie instrumenti. Par salīdzinoši jaunu un līdz galam neizpētītu tehnoloģiju var dēvēt realitātes 3D modelēšanu, jeb metodi, kurā no parastiem objektu fotoattēliem iespējams iegūt augstas precizitātes datorizētus 3D modeļus. Objektu lielums var būt - sākot no parastas tējas krūzes izmēriem līdz milzīgām inženierbūvēm un pat veselām pilsētām. Visiem objektiem iespējams izstrādāt 3D modeli ar realitātes modelēšanu, bet katra objekta uzņemšanas procesā jāievēro tieši šim objektam raksturīgā specifika, no kuras ir atkarīgs, kādi instrumenti tiks izmantoti, kāds būs tieši šim objektam paredzētais fotogrāfiju skaits un vietas pozīcija, vai objekta modeļa izstrādes procesā nepieciešams ierīkot atbalstpunktus modeļa vēlākai ģeoreferencēšanai. Šī bakalaura darba ietvaros autors ir padziļināti izpētījis realitātes modelēšanas tehnoloģiju un izstrādājis īpašu metodiku vertikālu un subvertikālu ģeoloģisko pieminekļu iežu atsegumu uzņemšanai, izmantojot bezpilota gaisa kuģi (BGK) - jeb dronu. Izstrādātā metode veiksmīgi pielietota trīs Latvijas ģeoloģisko pieminekļu uzņemšanai un to 3D realitātes modeļu izgatavošanai. Darba ietvaros autors ir novērtējis modeļu precizitāti un izvērtējis dažādās modeļu praktiskās pielietojuma iespējas. Atslēgas vārdi: realitātes 3D modelēšana; BGK; fotogrammetrija; ģeoloģiskie pieminekļi

Photogrammetry, along with other sections of science goes with modern technological achievements – there are emerging new methods and instruments. As a relatively new and fully unexplored technology could be called reality 3D modelling or method where you can obtain high accuracy computerized 3D models from ordinary object’s photographs. The size of objects can fluctuate from the size of tea cup to large engineering structures or even whole cities. You can obtain 3D model from almost every object, but the process of obtaining the model depends on each objects specific such as – what instruments will be used, what will be the right photography shooting route for this exact object and if there is need to install ground control points for later model georeferencing. In this research author has deeply researched the technology of reality modelling and developed special methodology specific for obtaining vertical and sub-vertical rock outcrops of geological monuments using unmanned aerial vehicle (UAV) - drone. Developed method has successfully used for obtaining three Latvian geological monuments and making it`s 3D reality models. In this study author has evaluated the precision and estimated various practical applications of models. Key words: reality 3D modelling; UAV; photogrammetry; geological monuments
Photogrammetric surveying of geological monuments using UAV
Keywords: Ģeogrāfija; realitātes 3D modelēšana; BGK; fotogrammetrija; ģeoloģiskie pieminekļi