Reformatio in peus īstenošanas problēmas administratīvā akta apstrīdēšanas stadijā - Hercenbergs, Edgars (Latvijas Universitāte, 2006)
Darbs ir pat tiesisko izpratni par augstākas iestādes kompetenci pieņemt par apstrīdēto administratīvo aktu nelabvēlīgāku lēmumu. Ne no Satversmes 89.pantā, ne Eiropas Cilvēktiesību konvencijas 13.pantā privātpersonai nav nodrošināti aizsardzības līdzekļi pret nepamatotu reformatio in peius. Piedāvāts papildināt Valsts pārvaldes iekārtas likumu ar normu, kura nodrošina tiesību aizsardzību pret nepamatotu lēmumu. Piemērojot refotmatio in peius, iestādei jāpārbauda likuma materiāli tiesiskais mērķis ar uzdevumu noteikt, kuras intereses aizsargājamas – privātpersonas vai sabiedrības. No nodokļa un soda naudas palielinājuma mērķa analīzes secināts, ka reformatio in peius pamatojams tikai nodokļa apmēra palielināšanā. Piedāvāts papildināt likumu „Par nodokļiem un nodevām” ar normu, ka soda naudai reformatio in peius nav pamatojams.

Dispute is devoted to legal insight dealing with the scope of higher authority powers to take a decision unfavourable to the interests of the addressee than the disputed administrative act. Author suggests legislative amendment that is necessary to comprise legal remedy against unfounded reformation in peius. Author comes to conclusion that higher authority always must re-adjudicate substantive legitimate goal of law applied in connection with reformatio in peius in order to establish which interest are more protected – private persons or public interests. Author concludes that reformation in peius has legal validity only in legal case of tax enlargement. Author suggests legislative amendment prohibiting reformatio in peus in regard to fine enlargement.
Problems of reformatio in peus enforcement in administrative dispute procedure
Keywords: Tiesības