Valsts atbalsta uzņēmējdarbībai ietekme uz ekonomisko augsmi - Zondaks, Miķelis (Latvijas Universitāte, 2013)
Ar 2007.-2009. gada globālo recesiju ir aktualizējies jautājums par valsts atbalstu uzņēmējdarbībai. Arī Latvijā laikā, kad valsts ekonomikas politika bija taupība, aktualizējās jautājums par valsts lomu uzņemējdarbības vides ietekmēšanā. Liberālāk noskaņoti politiķi un ekonomisti uzskata, ka valstij uzņēmējdarbības vidē jāiejaucas minimāli, citi, savukārt, uzskata, ka valstij ir jāregulē tirgus un ar savu darbību jāizlīdzina ekonomisko ciklu radītās svārstības. Pētījuma mērķis ir noskaidrot valsts atbalsta iespējas ietekmēt uzņēmējdarbības vidi un noskaidrot kā tas var ietekmē ekonomisko attīstību. Izvertējot atbalsta mehānismus ekonomisko attīstības modeļu ietvaros, tiek izvērtētas šajā periodā pieejamās atbalsta programmas, lai noskaidrotu cik ļoti tās atbilst ekonomikas politikas izvirzītajiem mērķiem. Rezultātā secināms, ka izvēlētie atbalsta mehānismi negarantē ekonomiskajai izaugsmei nepieciešamo tehnoloģisko attīstību, un līdzekļus var izmantot, atbalstot vairāk uzņēmumu.

With economical recession of years 2007 to 2009, more discussion arise on government's support to entrepreneurship. Also in Latvia, when government cut its expenses, actual discussion topic was government's influence in business environment. Liberal minded politicians and economists supported discreet government's action, but others supported government regulations to stabilize macroeconomics in economic downturn. Objective of work is to determine government options to support and influence business environment and economical growth. By evaluating support within most common economical growth models, government support programs are assessed in period since 2009 to determine their accordance to their goals and economic policy. In result it is concluded that selected support programs do not guarantee technological growth needed for economical growth in long term and intended resources could have been used to achieve results on wider proportion of enterprises.
Government's support to enterpreneurship effect on economical growth
Keywords: Ekonomika