Plastifikatoru, halogenēto un fosfororganisko antipirēnu noteikšana mājas putekļos izmantojot masspetrometrijas metodes - Pasečnaja, Elīna (Latvijas Universitāte, 2020)
Plastifikatoru, halogenēto un fosfororganisko antipirēnu noteikšana mājas putekļos izmantojot masspektrometrijas metodes. Elīna Pasečnaja. Zinātniskais vadītājs Dr. ķīm. Dzintars Začs. Maģistra darbs, 57 lapas, 5 attēli, 15 tabulas, 67 literatūras avoti, 3 pielikumi. Darbs latviešu valodā. Maģistra darbā ir apkopota informācija par plastifikatoru, halogenēto un fosfororganisko antipirēnu savienojumiem, to īpašībām, izmantošanu, toksicitāti, izplatību apkārtējā vidē, kā arī ir apskatītas plastifikatoru un antipirēnu noteikšanas metodes. Eksperimentālajā daļā ir izstrādāta un validēta analītiskā metode plastifikatoru un antipirēnu noteikšanai putekļu paraugos, kura ir pielietota putekļu paraugiem no dažāda veida ēkām Latvijas teritorijā.

Determination of plasticizers, halogenated and organophosphorus flame retardants in household dust using mass spectrometric methods. Elīna Pasečnaja. supervisor Dr. chem. Dzintars Začs. Master's thesis, 57 pages, 5 figures, 15 tables, 67 references, 3 appendices. In Latvian. Literature review summarizes information about plasticizers, halogenated and organophosphorus flame retardants, their properties, use, toxicity, distribution in the environment, as well as methods for determination of these compounds. In the experimental part of this work the analytical method for determination of plasticizers and flame retardants was developed, validated and applied for dust samples from different types of buildings in the territory of Latvia.
Determination of plasticizers, halogenated and organophosphorus flame retardants in household dust using mass spectrometric methods
Keywords: Ķīmija; Halogenētie antipirēni; Fosfororganiskie antipirēni; Ftalāti; Gāzu hromatogrāfija; Augstas izšķirtspējas masspektrometrija