Tiesības atslēgties jeb tiesības būt nepieejamam darba tiesībās - Žubecka, Sintija (Latvijas Universitāte, 2023)
Mūsdienās, strauji attīstoties informācijas un komunikācijas tehnoloģijām un viediem, kādos darbinieki var organizēt savu darbu, tiek mazinātas robežas starp darbinieka privāto dzīvi un darba dzīvi. Līdz ar to darbinieki mēdz strādāt ārpus sava laika un viņi ir vienmēr pieejami saziņai. Izmantojot, kā piemēru, citu Eiropas Savienību valstu regulējumus, darba mērķis ir, ņemot vērā jau esošo regulējumu, izveidot ieteikumus tam kā darbinieku tiesības atslēgties jeb būt nepieejamiem varētu tikt regulētas Latvijas Darba likumā, lai pēc iespējas efektīvāk aizsargātu darbinieku tiesības uz atpūtu, kas ir svarīgs priekšnosacījums, lai darbinieks negūtu veselības traucējumus, neizdegtu, būtu pēc iespējas produktīvāks un veiksmīgāk spētu izpildīt savus darba pienākumus. Autore piedāvā Latvijā ieviest tiesības būt nepieejamam un nostiprināt tās Darba likumā, lai pilnvērtīgāk aizsargātu darbinieku labklājību un nodrošinātu labvēlīgu vidi darba tiesiskajās attiecībās.

Nowadays, with the rapid development of information and communication technologies and smart devices, the boundaries between an employee's private life and work life are becoming increasingly blurred. As a result, employees may work outside their regular working hours and be constantly available for communication. Considering the regulations in other European Union countries as an example, this work aims to create recommendations for the regulation of employees' right to disconnect or to be unavailable in the Latvian Labor Law. This would help to protect employees' rights to rest, which is an important precondition for preventing health problems, avoiding burnout, increasing productivity, and successfully fulfilling job duties. The author proposes to introduce the right to disconnect in Latvia and to enshrine it in the Labor Law to protect the welfare of employees and ensure a favorable environment in labor legal relations more successfully.
Right to disconnect in labour law
Keywords: Juridiskā zinātne; tiesības atslēgties; atpūtas laiks; normatīvo aktu jaunrade; Darba likums; Eiropas Savienība