Nekustamā īpašuma nodokļa administrēšana un piemērošanas prakse Latvijā, Igaunijā un Lietuvā - Freimane, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darba pētījuma mērķis ir izvērtēt un analizēt nekustamā īpašuma nodokļa administrēšanu un piemērošanas praksi. Pirmajā daļā tiek apskatīta nekustamā īpašuma nodokļa rašanās vēsture un attīstība, raksturota nodokļa objekta un likmes būtība, pētīta nekustamā īpašuma nodokļa ietekme uz pašvaldības budžetu. Otrajā daļā tiek izvērtēta īpašuma kadastrālās vērtības noteikšana un aprēķināšanas kārtība, analizēta nekustamā īpašuma nodokļa administrēšana un aprēķināšana, analizēta pašvaldības tiesības nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanā. Trešajā daļā tiek salīdzināts nekustamā īpašuma nodoklis Igaunijā un Lietuvā. Darba beigās tiek noformulēti secinājumi un priekšlikumi nekustamā īpašuma nodokļa administrēšanā un tā pilnveidošanā. Darba procesā izmantota mācību literatūra, interneta resursi un Jūrmalas domes nepublicētie materiāli.

The objective of the Master's thesis study is to evaluate and analyze the real property tax administration and enforcement practice. In the first part the property tax history and development, the nature of taxation object and the tax rate is described and property tax impact on municipal budgets is being studied. The second part assesses cadastral valuation and calculation procedures, analyses the property tax administration and calculation and the rights of the municipalities in application of real estate tax. In the third part the real estate tax in Estonia and Lithuania is being compared. In the final part conclusions and recommendations for property tax administration and its development are being formulated. In the working process textbooks, internet resources and Jurmala City Council unpublished materials have been used.
Property tax administration and enforcement practices Latvian, Estonia and Lithuania
Keywords: Ekonomika