Eiropas Savienības pilsoņu un viņu ģimenes locekļu brīvas pārvietošanās ierobežojumi - Vilks, Andris (Latvijas Universitāte, 2012)
Šajā darbā aplūkoti Eiropas Savienības Līgumos noteiktie un no Eiropas Savienības tiesas prakses izrietoši ierobežojumi attiecībā uz Eiropas Savienības pilsoņu un viņu ģimenes locekļu brīvu pārvietošanos un uzturēšanos Eiropas Savienībā. Autors apskata brīvas pārvietošanās vēsturisko attīstību un novitātes saistībā ar Savienības pilsonības institūtu. Darba pamatu veido Savienības sekundāro tiesību aktu analīze, kas regulē brīvas pārvietošanās jomu, proti, Eiropas Padomes un Parlamenta Direktīva 2004/38/EEK. Darbā ir apskatīts ģimenes locekļa jēdziens un cik plaši tas ir jātulko, kādas ir priekšrocības, ko ģimenes locekļi, saistībā ar Savienības pilsoņu brīvas pārvietošanās tiesībām iegūst. Darbā autors cenšas analizēt Eiropas Savienības paustās atziņas. Ir apskatīti gan Līguma par Eiropas Savienības darbību noteiktie brīvas pārvietošanās ierobežojumi, gan daudzi citi apstākļi, kas kaut kādā veidā ierobežo brīvu pārvietošanos. Lielu daļu no brīvas pārvietošanās tiesībām darba autors ir saistījis ar brīvu darba ņēmēju pārvietošanos, kas ietilpst vispārīgajās pārvietošanās tiesībās. Nobeigumā apskatīta kāda ir saikne brīvas pārvietošanās tiesībām ar Eiropas cilvēktiesību un pamatbrīvību konvenciju. Savienības pilsoņu un viņu ģimenes locekļu brīva pārvietošanās, brīvas pārvietošanās ierobežojumi, nodarbinātība publiskajā sektorā, sabiedriskā kārtība, valsts drošība, sabiedriskās veselības aizsardzība

This work explores derogations from the principle of free movement and reside of EU citizens and their family members laid down by the Treaties and ECJ’s case law. The author looks at the historical development and novelties of the free movement of EU citizens in conjunction with EU citizenship. The basis of the work consists of analyze of EU secondary legislation in particular European Parliament and Council Directive 2004/38/EC which regulates the scope of the free movement rights. Another theme explored in this work is the notion of a family member and how widely it can be interpreted, what are the advantages that a family members gain concerning the rights of citizens of the Union and their family members to move and reside freely within the territory of the Member States. In this work author tries to analyze the case law made by the European Court of Justice. Author looks at express restrictions on the free movement laid down by the Treaties, as well as many other derogations, obstacles and limitations concerning the free movement rights in a certain way. Essential part of the free movement rights of Unions citizens author connects with the free movement of workers, that fits within the regulations of the rights of free movement. In conclusion of the work the author tries to find link between the rights of free movement and European Convention on Human Rights. EU citizens and their family members right to move and reside, restrictions on free movement, employment in the public sector, public policy, public security, public health
Restrictions on free movement of EU citizens and their family members
Keywords: Juridiskā zinātne