Kārtības un sabiedriskās drošības apdraudēšana Latvijā (1938.g.februāris-1940.g. novembris): LVA 271.fonda dokumentu piemērs - Beinarovičs, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba „Kārtības un sabiedriskās drošības apdraudēšana Latvijā (1938. g. februāris–1940. g. novembris): LVA 271. fonda dokumentu piemērs” mērķis ir izpētīt Latvijas iedzīvotāju publiskā vietā paustos izteicienus un sarunas, kuras attiecīgajā laikā tika uzskatītas par sabiedriskās kārtības un drošības apdraudējumu. Lai veiktu šo pētījumu, izmantots LVA 271. fonds, kurā ir materiāli par šiem izteicieniem un sarunām. Darbā statistiski pētīti izteicienu un sarunu, kuras autors ir definējis kā „kaitīgas ziņas”, rašanās apstākļi – cik, kādās vietās un kādā laikā radās un tika izplatītas „kaitīgās ziņas”, atspoguļoti galvenie temati, par ko iedzīvotāji tās pauda, kā arī kādus sodus tie saņēma, un pētīts par „kaitīgo ziņu” paušanu apsūdzēto iedzīvotāju sociālais portrets – reģionālā piederība apgabalu un apriņķu līmenī, kā arī kādai vecuma kategorijai tie pieder.

Bachelor’s Thesis “Threatening of order and public safety in Latvia (February, 1938 – November, 1940): an example of Latvian State Archive fund 271” aims to investigate talks and expressions expressed in public places by people of Latvia, which were regarded back then as threatening of order and public safety. Latvian State Archive fund 271, where are materials of these talks and expressions, was used in order to carry out this investigation. In Thesis the circumstances of appearing of talks’ and expressions’, which the author has defined as “harmful information”, are being statistically investigated – how many, where and when do the information came into being and spread, also the main topics of it are being reflected, as well as what kind of punishments do they got, and is being investigated the social portrait of people who were punished for it – belonging to what region at the level of both provinces, and districts, as well as to which category of age do they belong.
Threatening of order and public safety in Latvia (February, 1938-November, 1940): an example of Latvian State Archive fund 271
Keywords: Vēsture