NATO dalībvalstu ieguldījums misijā Afganistānā un to realizētā alianses politika - Baltroka, Elīna (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darba tēma ir „NATO dalībvalstu ieguldījums misijā Afganistānā un to realizētā alianses politika”. Maģistra darba ietvaros tiek aplūkota alianses jēdziena teorētiskā būtība, tiek aplūkoti alianšu veidošanās pamatojumi, drošības dilemma alianses ietvaros un alianses unipolārā starptautiskās sistēmas ietvarā. Tiek pētīti astoņu NATO dalībvalstu drošības dokumenti, finansiālie ieguldījumi NATO, misijā Afganistānā esošo karavīru skaits. Tiek analizēts, kā drošības dokumentos paustās intereses par misiju Afganistānā atspoguļojas dalībvalstu ieguldījumā NATO. Maģistra darba ietvaros tiek mērīta dalībvalstu kaulēšanās vara, tās ietvaros tiek mērītas to intereses par misiju Afganistānā, to ieguldījumi un atkarība no alianses.

Master thesis addresses the question of NATO member countries' contribution to mission in Afghanistan and their implemented alliance politics. The methodology is based on assessing eight NATO member countries’ bargaining power within NATO. Master thesis provides a theoretical assessment and analysis of the existing literature on alliances, security dilemma within alliances. Alliances in unipolar international system have been taken into account. Empirical part focuses on eight NATO member countries’ security and defence documents and actual commitments to mission in Afghanistan and NATO in general. The main result is that it is not true that member countries, which put greater focus on NATO and the collective security which it offers in their defence strategies, are not always the ones that are investing more in mission in Afghanistan. But member countries that have put the greatest interest in mission are the ones who are investing more in NATO.
NATO member countries' contribution to mission in Afghanistan and their implemented alliance politics
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)