Saskarnes dažādu uztveres modalitāšu iesaistei: informācijas vizualizācijas principi un to eksperimentāla testēšana - Martuženoka, Samanta (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darbā tiek apskatīti būtiskākie faktori par cilvēka uztveri un to saistību ar saskarnēm. Autore darbā apskata lietotāju ietekmes principus saskarnēs kā lietojamība un no tās izejošā lietotājpieredze, piekļūstamība, kontekstzinīgums, figūras un fona segmentēšanas un krāsu harmonijas princips. Tiek apskatītas modalitāšu iesaistei svarīgākās Tīmekļa satura piekļūstamības pamatnostādnes un 4 tās principi - uztveramība, darbināmība, saprotamība un noturība. Lai izpētītu tādu modalitāšu atveidu iesaisti kā garša un smarža, tiek veikti pētījumi par krāsu ietekmi uz cilvēku garšas un smaržas izjūtām, kā arī vienkāršo ģeometrisko formu asociāciju ar garšu. Krāsu vārdu pētījumos tiek pētīta arī sezonalitātes ietekme uz garšas un smaržas modalitātēm.

The most important factors about human perception and connection with interfaces are considered in this bachelor's thesis. The author discusses the principles of user influence in interfaces as usability and the resulting user experience, accessibility, context awareness, the principle of shape and background segmentation and color harmony. The guidelines for the involvement of modalities in Web Content Accessibility Guidelines and its 4 principles are considered- perceptibility, operability, understandability and robustness. In order to study the involvement of representations of modalities such as taste and smell, research is carried out on the effect of colors on people's sense of taste and smell, and association of simple geometric shapes with taste. The research examines the effects of seasonality on taste and smell modalities.
Interfaces for the involvement of different perceptual modalities: principles of information visualization and their experimental testing
Keywords: Datorzinātne; Saskarnes; Uztvere; Krāsu ietekme; Formu ietekme; Tīmekļa satura piekļūstamības pamatnostādnes (WCAG)