Multikulturālisms. Lielbritānijas un Vācijas gadījumi - Isajeva, Ieva (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba mērķis analizēt, kādi ir multikulturālisma aspekti, kas Lielbritānijā un Vācijā izraisījuši multikulturālisma kritiku. Pamatojoties uz A.Merkeles un D.Kamerona izteikto multikulturālisma kritiku un viņu argumentiem, tika izvirzīta hipotēze: Lielbritānijas un Vācijas sabiedrības ir negatīvi noskaņotas pret imigrāciju, jo šajās valstīs multikulturālisma politikas uzsvars ir uz iespēju attīstīties kopienā, nevis iekļaušanos sabiedrībā, un tas veicina sabiedrības grupu nošķiršanos un līdz ar to kultūras grupu savstarpējo attiecību pasliktināšanos. Darbā tika aplūkota multikulturālisma politikas izcelsme, analizēta multikulturālisma teorija, salīdzinātas Lielbritānijas un Vācijas sabiedrības, to uzbūve, sastāvs, noskaņojums, sabiedriskā doma. Salīdzinātas Lielbritānijas un Vācijas imigrācijas, integrācijas uz naturalizācijas politikas, kā arī analizēta multikulturālisma kritika, kas aktualizējusies pēdējos 10 gadus. Apkopojot informāciju, hipotēze tika gāzta.

The aim of the diploma work was to analyse why there is criticism of multiculturalism in the United Kingdom and Germany. Considering multiculturalism critics of Angela Merkel and David Cameroon, the author proposed hypothesis: Societies in the United Kingdom and Germany are negatively disposed to policy of multiculturalism because in these countries policy of multiculturalism is implemented mainly providing options to preserve culture of minorities, not to integrate them in the general society, so the groups of society are segregating and promoting relationship worsening. In the diploma work are analysed theory of multiculturalism, compared multiculturalism policies of the United Kingdom and Germany, compared societies and critics in these countries. In the end of the work the hypothesis were disproved.
Multiculturalism. The cases of United Kingdom and Germany
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)