Publisko un privāto tiesību nošķiršanas problemātika administratīvajā procesā - Lomanova, Natālija (Latvijas Universitāte, 2009)
Maģistra darbs „Publisko un privāto tiesību nošķiršanas problemātika administratīvajā procesā” ir veltīta publisko un privāto tiesību nošķiršanas jautājumam. Maģistra darba ietvaros autore piedāvā lasītāju uzmanībai trīs sadaļas. Pirmajā sadaļā satur publisko un privāto tiesību nošķiršanas vēsturiskās attīstības pārskatu, sākot no antīko laiku perioda līdz pat mūsdienām. Šajā sadaļā autore secina, ka antīkajā laika periodā publisko un privāto tiesību norobežošana mūsdienu izpratnē nepastāv. Līdz ar tiesiskās domas attīstību un romiešu tiesību principu izplatīšanos viduslaiku Eiropas teritorijā, bet vēlāk arī apgaismības periodā par publisko un privāto tiesību norobežošanas nepieciešamību ir norādījuši daudzi pazīstami zinātnieki, juristi, filosofi. Minēto tiesību nozaru norobežošanas nepieciešamība tika atzīta arī 19. un 20.gadsimtu zinātnieku darbos, īpašu uzmanību veltot nošķiršanas kritērijiem, metodēm, teorijām. Neapšaubāmi minētais publisko un privāto tiesību nošķiršanas jautājums ir aktuāls ir arī šodien. Maģistra darba otrā sadaļa ietver publisko un privāto tiesību nošķiršanas kritēriju aprakstu, aplūkojot minēto kritēriju teorētisko un praktisko pusi, akcentējot uzmanību uz likumu kā galveno minēto kritēriju avotu, uz pastāvošajām tiesību norobežošanas teorijām, kā arī piedāvājot iespējamos papildus nošķiršanas kritērijus. Maģistra darba trešajā sadaļā autore piedāvā ilggadējās tiesu prakses apskatu un analīzi, norādot uz problēmjautājumiem publisko un privāto tiesību nošķiršanas jomā, ka arī izsakot savus apsvērumus minēto problēmu sakarā. Savukārt darba kopsavilkums ir veidots tēžu veidā, kas ļauj iepazīties ar autores izdarītajiem secinājumiem.

The master paper “An issue of separation of public and private law in administrative proceedings” is dedicated to the problems of the separation of public and private law. In the limits of the master paper the author offers to a reader’s consideration three parts. First part consists of historical survey of a development of the separation of public and private law from the period of conception of the sources of such separation till today. In this part the author has made a conclusion that the separation of the mentioned law sections on the early stage of the development of antique law in present understanding does not exist. A number of the popular scientists, lawyers, philosophers had indicated the necessity of the separation of public and private law starting from the period of Middle Ages Europe till the later renaissance period. The necessity of the separation of mentioned law sections has been recognized in the 19 th and 20 th centuries as well. The main consideration in this period was devoted to the criterions, methods and theories of such separation. The separation of public and private law is also current today. Second part includes the definition and analysis of the public and private law, uncovering problems of the theoretical wording, interpretation and practical application of the criterions of such separation, as well as paying attention to the law as the most important source of the delimitation criteria, to the separation theories as well as offering probable new criteria of separation. Third part of the master paper presents the analysis of a of several years legal practice which confirms a presence of problems and contradictions in the sphere of the separation of the public and private law. The conclusion of the graduation paper consists of the thesis, which obviously allowed to acquaint with the main inferences of the author.
An issue of separation of public and private law in administrative proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne