Krūts dziedzeru rekonstrukciju rezultātu novērtējums pēc mastektomijas Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā no 2011. – 2020. gadam - Srebnijs, Pāvels (Latvijas Universitāte, 2021)
Problēmas būtība: Krūts vēzis ieņem pirmo vietu starp visām onkoloģiskam saslimšanām un saslimstība ar krūts vēzi pieaug visā pasaulē. Kaut arī Latvijā ir pieejamā valsts apmaksāta skrīninga programma krūts vēža agrīnai diagnostikai, vēlīni diagnosticētu krūts vēžu skaits ir ievērojami lielāks, nekā citās attīstītas valstīs. Viens no iemesliem, kāpēc skrīningizmeklējums netiek pietiekoši aktīvi apmeklēts un, secīgi, krūts vēzis netiek laicīgi diagnosticēts ir sieviešu bailēs, ka pozitīvas atradnes gadījumā būs jāveic mastektomija. Tāpēc ir svarīgi aktualizēt krūts rekonstruktīvu operāciju pieejamību Latvijā un to pienesumu dzīves kvalitātē, lai sievietēm nebūtu bail apmeklēt skrīningu un tādejādi pagarināt savu dzīvildzi. Pētījuma mērķis: Analizēt un salīdzināt dažādu krūts dziedzeru rekonstrukciju veidu rezultātus pēc veiktas mastektomijas Metodes un materiāli: Pētījuma tika iekļautas 102 pacientes, kurām tika veikta mastektomija ar sekojošu krūts rekonstrukcijas operāciju vecumā no 25 līdz 70 gadiem, ar vai bez specifiskās terapijas (ķīmijterapija - adjuvanta vai neadjuvanta, staru terapija) Latvijas Onkoloģijas centrā no 2011. līdz 2020. gadam. Pacientes tika anketētas, izmantojot licencētu BREAST-Q 2.0 versijas aptauju. Rezultāti: Mūsu pētījuma iegūtie dati par kopēju apmierinātību ar krūts dziedzera rekonstrukcijām pēc veiktas mastektomijas atbilst literatūrā pieminētai. Ir pieradīts, ka daudzetapu rekonstrukcijai ir statistiski ticami augstāki dzīves kvalitātes radītāji, salīdzinot ar vienmomenta krūts dziedzeru rekonstrukciju. Atšķirības apmierinātībā ar rekonstrukciju starp implantu/espanderu un lēveru grupām netika konstatētas. Visvairāk dzīves kvalitāti pēc veiktas krūts dziedzeru rekonstrukcijas ietekmēja seksuāla labklājība, apmierinātība ar krūtīm pirms un pēc operācijas un krūšu kurvja fiziska labklājība, kas atbilst pieejamiem literatūras datiem. Atšķirības dzīves kvalitātē atkarībā no veiktas radioterapijas netika konstatētas.

The essence of the problem: Breast cancer ranks first among all oncological diseases and the incidence of breast cancer is rising worldwide. Although a state-funded screening program for early diagnosis of breast cancer is available in Latvia, the number of late-diagnosed breast cancers is significantly higher than in other developed countries. One of the reasons why the screening is not attended actively enough and, consequently, breast cancer is not diagnosed in time is the fear of women that a positive finding will require a mastectomy. Therefore, it is important to update the availability of breast reconstructive surgeries in Latvia and their contribution to the quality of life, so that women are not afraid to attend screening and thus prolong their life expectancy. Aim of the research: To analyze and compare the results of different types of breast reconstruction after mastectomy. Methods and materials: 102 patients who underwent mastectomy with subsequent breast reconstruction surgery at the age of 25 to 70 years, with or without specific therapy (chemotherapy - adjuvant or non-adjuvant, radiation therapy) at the Latvian Oncology Center from 2011 to 2020 were included in the study. Patients were surveyed using a licensed BREAST-Q 2.0 questionnaire. Results: The data obtained in our study on the overall satisfaction with breast reconstructions after a mastectomy are in line with those mentioned in the literature. It has been proven that multi-stage breast reconstruction has statistically significant higher quality of life indicators compared to single-stage breast reconstruction. No differences in satisfaction with breast reconstruction were found between the implant / expander and flap groups. The highest quality of life after breast reconstruction was influenced by sexual well-being, breast satisfaction before and after the surgery, and physical well-being of the chest, which corresponds to the available literature data. No differences in quality of life were observed depending on the radiotherapy performed.
Evaluation of results of breast reconstructions after mastectomy in Riga Eastern Clinical University Hospital in 2011 – 2020
Keywords: Medicīna; Krūts vēzis; krūts dziedzeru rekonstrukcija; dzīves kvalitāte; Breast-Q anketa