Maksa Vēbera izstrādātie ideāltipi un to praktiskās iezīmes Latvijas valsts civildienestā - Martinsone, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2021)
Tiesiskā un demokrātiskā valstī ir svarīgi, lai ierēdņi savā darbībā ievērotu labas pārvaldības principu, darbotos tiesiski un sekmētu sabiedrības uzticību valsts pārvaldes pieņemtajiem lēmumiem. Ierēdnim ir jābūt izvirzītām augstām prasībām, lai viņš varētu ieņemt šo amatu. Makss Vēbers ir izstrādājis ideāltipus gan ideālai birokrātijai, gan ierēdnim. Maģistra darba mērķis ir izpētīt, kāda ir ideāla birokrātija Maksa Vēbera ieskatā un vai Latvijas valsts civildienestā ir saskatāmas Maksa Vēbera izstrādātās pazīmes ideālai birokrātijai. Darba ietvaros autore analizēja Maksa Vēbera izstrādātos ideāltipus, sniedzot vispārēju apskatu par Maksa Vēbera izstrādātajiem ideāltipiem, autore analizēja, kādas pazīmes ir saskatāmas citu valstu civildienestā, kā arī autore ir sniegusi detalizētu analīzi par to, kādas Maksa Vēbera izstrādātās ideālas birokrātijas pazīmes ir saskatāmas Latvijas valsts civildienestā. Darba izstrādes gaitā autore nonāk pie atziņas, ka Latvijas valsts pārvaldes iekārtas likumā un Valsts civildienesta likumā ir saskatāmas Maksa Vēbera izstrādātās pazīmes ideālai birokrātijai.

In a state governed by the rule of law and democracy it is important that officials in their activities would comply with principle of good governance and also operate lawfully and advance societies trust in decisions that are made by government. Official must put forward high requirements to occupy this position. Max Weber has developed idel types for an ideal bureaucracy and for an ideal official. The aim of master’s thesis is to investigate what is ideal bureaucracy in view of Max Weber and if Max Weber’s developed features for ideal bureaucracy are present in Latvian State Civil Service. The author analysed ideal types developed by Max Weber within the framework of master’s thesis, by giving overall description of Max Weber’s developed ideal types, the author analysed what sort of indications are observed in other countries’ civil services State Civil Services, furthermore, the author has also contributed detailed analyses of Latvian State Civil Service to indicate features observed from Max Weber’s developed work of ideal bureaucracy. The author, during the development of the master’s thesis, has come to findings, that Max Weber’s developed features of ideal bureaucracy can be observed in Latvian State Administration Structure Law and Civil Service Law.
Ideal types developed by Max Weber and their practical features in the Latvian State Civil Service
Keywords: Juridiskā zinātne; Ideāltipi; Valsts pārvalde; Birokrātija; Ierēdnis; Taisnīgums