Dabas nozīme japāņu dzīvē - Vrubļevska, Alina (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darbā „Dabas nozīme japāņu dzīvē” tiek aprakstīta japāņu mīlestība pret dabu un kā viņi to izpauž ikdienas dzīvē. Papildus tika aptaujāti Japānas iedzīvotāji par viņu attieksmi pret dabu. Darba mērķis ir analizēt un aprakstīt mīlestību pret dabu Japānā, paskaidrojot, ar ko sākas šī mīlestība un cik nozīmīga tā ir. Visi zina, ka Japāna ir tehnoloģiju valsts, bet ne visi zina, ka tā ir apklāta ar neskaitāmiem mežiem un kalniem. Paši japāņi nedomā par mīlestību pret dabu, viņi to izpauž ar vairākiem svinējumiem un gadalaiku maiņu aktualitāti. Japāņiem patīk jūsmot par vienkāršām dabas lietām, kā ziedu augšana, rudens lapu krāsas, sniegs, pilnmēness, u.c. Veselības uzlabošanai viņi kāpj kalnos, pastaigājas parkos un apbrīno dabu (kartstus avotus, ūdenskritumus, u.c.). Agrīnā Japāna pielūdza dabu kā dievību. Viņi ticēja, ka tādiem dabas elementiem, kā kalni, upes, akmeņi un augi, visiem ir savs gars, un sāka lūgties, un meklējot pestīšanu no tiem. Darbs ir sadalīts trīs daļas. Pirmajā daļā tiek aprakstīta vispārējā mīlestība pret dabu un ar ko tās saistās, cik svarīga tā ir reliģijā, mākslā un kultūrā. Otrajā daļā tiek runāts par bieži apmeklētām vietām, kur japāņi var sajust dabu visā tās krāšņumā un atpūsties. Trešajā daļā tiek aprakstītas dažādu dabas svinību nozīmes. Darbs rakstīts latviešu valoda. Darba garums bez titullapas, satura un avotiem ir 49 lpp.

Thesis „Nature's Role in Japanese Life” describes Japanese people love of nature and how they show it in everyday life. In addition, Japanese people were interviewed about their attitude to nature. Thesis’ aims are to analyze and describe Japan's love of nature, to explain how was started this love and how important it is. Everyone knows that Japan is a country of technology, but not everyone knows that it is covered with numerous forests and mountains. Japanese themselves do not think about love of nature, they show it by several festivals and importance of seasons change. Japanese love to admire simple things of nature such as flowers blooming flowers, autumn leaf colors, snow, full moon, etc. For health improvement they climb mountains, walk in parks and admire nature (hot springs, waterfalls, etc.). Early Japan worshipped nature as a divinity. They believed that natural elements such as mountains, rivers, stones and plants have their own spirit and began to pray and sought the salvation of those. The work has three parts. The first part describes general love of nature and with what it is associated, how important it is in religion, art and culture. The secound part is about frequently visited places where Japanese can relax and feel the nature in all its glory. The third part describes meanings of various festivals of nature. The work is written in Latvian. The length of the text is 49 pages, excluding the title page, table of contents and references.
Nature’s Role in Japanese Life
Keywords: Āzijas studijas; daba; svētki; mīlestība; japāņi