Klusās aiziešanas un darbinieku izdegšanas saistība ar iesaisti darbā - Kuzmane, Elīna (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai pastāv saistības starp kluso aiziešanu, darbinieku izdegšanu un iesaisti darbā starp dzimumiem un darba pieredzi, un, vai klusā aiziešana ir atšķirīgs konstrukts no zema iesaistes darbā līmeņa. Tika izmantotas Klusās aiziešanas aptauja (Galanis et al., 2023a), Maslakas izdegšanas aptauja (Maslach et al., 1996), Utrehtas iesaistes darbā aptaujas saīsinātā versija (Schaufeli & Bakker, 2003). Pētījuma rezultāti, kurā piedalījās 313 dalībnieki, 158 sievietes un 155 vīrieši, uzrāda statistiski nozīmīgas korelācijas. Klusā aiziešana pozitīvi korelē ar izsīkumu un cinismu, negatīvi ar profesionālo efektivitāti, kā arī iesaisti darbā. Izsīkums, cinisms negatīvi saistīti ar iesaisti darbā, bet profesionālā efektivitāte pozitīvi. Novērotas statistiski nozīmīgas, bet nelielas dzimumu atšķirības. Sievietēm zemāki klusās aiziešanas, bet augstāki profesionālās efektivitātes un iesaistes darbā rādītāji. Vīriešiem augstāki izsīkuma un cinisma rādītāji. Darba pieredze statistiski nozīmīgi vājš prognozētājs. Izpētošā un apstiprinošā faktoru analīze parādīja, ka klusā aiziešana un iesaiste darbā ir divi atšķirīgi, nošķirti konstrukti. Atslēgas vārdi: klusā aiziešana, izdegšana, iesaiste darbā, dzimums, darba pieredze

The aim of the research was to explore the relationships between quiet quitting, employee burnout and work engagement in relation to gender and work experience, as well as to determine whether quiet quitting represents a distinct construct from low work engagement. In the research were used Quiet Quitting Scale (Galanis et al., 2023a), Maslach Burnout Inventory – General Survey, MBI – GS (Maslach et al., 1996), and Utrecht Work Engagement Scale, UWES-9 (Schaufeli & Bakker, 2003). The results, based on a sample of 313 participants including 158 women and 155 men, indicate statistically significant correlations. Quiet quitting positively correlates with exhaustion and cynicism, and negatively with professional accomplishment and work engagement. Exhaustion and cynicism are negatively associated with work engagement, while professional accomplishment positively. Statistically significant but small gender differences were observed. Women had lower quiet quitting and higher professional accomplishment and work engagement rates. Men had higher exhaustion and cynicism rates. Work experience was a weak yet significant predictor. Factor analyses confirmed that quiet quitting and work engagement are distinct constructs. Key words: quiet quitting, burnout, work engagement, gender, work experience
Quiet quitting and employee burnout relationship with work engagement
Keywords: Psiholoģija; Klusā aiziešana; Izdegšana; Iesaiste darbā; Dzimums; Darba pieredze