Projekts: VAS “Valsts nekustamie īpašumi” IT infrastruktūras pilnveidošana - Surgučova, Irina (Latvijas Universitāte, 2023)
Pētījuma objekts – autores izvēlēts uzņēmums VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (turpmāk VNĪ), kurš strādā nekustamo īpašumu pārvaldīšanas un būvniecības nozarē. Noslēguma darba tēma un ideja ir IT infrastruktūras pilnveidošana uzņēmumā VNĪ, pārejot no fiziskajiem/lokālajiem serveriem uz mākoņpakalpojumiem. Uzņēmums seko mūsdienu tendencēm, digitalizē vairākus iekšējos procesus, tāpēc IT infrastruktūras pilnveidošana tam ir nepieciešama. Pētījumam izvēlētajā uzņēmumā ir problēmas ne tikai ar IT infrastruktūru, bet arī ar personālu, stratēģisko mērķu riskiem un citām darbības jomām. Tomēr kompleksa uzņēmuma darbības pilnveidošana prasa papildus plašu pētījumu. Noslēguma darba mērķis ir izstrādāt projektu uzņēmuma VNĪ IT infrastruktūras pilnveidošanai. Noslēguma darba hipotēze – mākoņpakalpojumu izmantošana ļaus uzņēmumam VNĪ samazināt administratīvas izmaksas. Projekta pirmajā nodaļā ir apskatīta ideja un izvērtētā tā aktualitāte. Pasaule strauji mainās, pārejot uz dzīvi tiešsaistē – iepirkšanās, ceļošana, pat objektu apsekošana un līgumu slēgšana. Lai sekotu līdzi tendencēm, mainās arī uzņēmumu stratēģijas, politikas, attiecības ar darbiniekiem un klientiem. Lai pierādītu noslēguma darba tēmas aktualitāti, darba autore ir izpētījusi vairākus speciālistu viedokļus un populārākus mītus par mākoņpakalpojumu izmantošanu un šīs tehnoloģijas attīstību nākotnē. Darba autore piekrīt speciālistu viedokļiem un uzskata, ka mākoņpakalpojumu izmantošana samazina uzņēmumu izdevumus. Tā ir droša vide, kura vienkāršo uzņēmumu darbības procesus un samazina slogu uz augsti kvalificētu IT darba spēku. Noslēgumā darbā ir parādīts, ka mākoņpakalpojumu izmantošana ir izdevīgāka no finansiāla viedokļa, vienkāršo jauno produktu integrāciju, samazina izmaksas un slogu uz augsti kvalificētu IT darba spēku. Projekta apjoms 99 lapas, kas sastāv no 7 nodaļām un 18 apakšnodaļām. Tekstā ir 31 tabula, 27 attēli un 2 formulas.

Research object is author's chosen company SJSC "State Real Estate" (hereinafter SRE), which works in the real estate management and construction sector. The topic and idea of the graduation work is the improvement of IT infrastructure in company SRE, moving from physical/on-premises servers to cloud services. Company is following modern trends, digitizes several internal processes, so it is necessary to improve IT infrastructure. The company selected for the study has problems not only with IT infrastructure, but also with personnel, risks of strategic goals and other areas of operation. However, improving of a complex company’s operations additional extensive research. The aim of the final work is to develop project to improve company’s SRE IT infrastructure. The hypothesis of the final work - use of cloud services will allow SRE to reduce administrative costs. The first chapter of project examines idea and evaluates its actuality. World is rapidly changing as life moves online - shopping, traveling, even object surveying and contract signing. To keep up with the trends, companies' strategies, policies, customers and employees’ relations change. To prove graduation work topic, author has studied several specialists’ opinions, and some popular myths about cloud services use and this technology development in the future. Author agrees with specialists’ opinions and believes that use of cloud services reduces the expenses of companies. It's a secure environment that simplifies business processes and reduces the burden on a highly skilled IT workforce. In the graduation work has shown that use of cloud services is more profitable from a financial point of view, simplifies the integration of new products, reduces costs and the burden on a highly qualified IT workforce. The final work consists of 99 pages, dividing in 7 chapters and 18 subsections. Text contains 31 tables, 27 pictures and 2 formulas.
Project: Improvement of SJSC “State Real Estate” IT infrastructure
Keywords: Finanses un kredīts; IT infrastruktūra; mākoņdatošana; mākoņpakalpojumi; digitalizācija