Piesaistes saistība ar apmierinātību ar partnerattiecībām sievietēm un vīriešiem - Freimane, Laura (Latvijas Universitāte, 2016)
Šī bakalaura darba mērķis ir izpētīt vai pastāv saistība starp piesaistes stilu un apmierinātību ar partnerattiecībām sievietēm un vīriešiem, kā arī noskaidrot, vai pastāv atšķirības piesaistes stilos un apmierinātībā ar partnerattiecībām indivīdiem ar bērniem un indivīdiem bez bērniem. Lai sasniegtu mērķi, sākotnēji tika veikta literatūras analīze, tad empīrisks pētījums. Pētījuma ietvaros tika aptaujāti 60 respondenti vecumā no 22 līdz 42 gadiem, kuri vismaz gadu ir partnerattiecībās un dzīvo kopā ar savu partneri. No tiem 30 bija sievietes (vidējais vecums 29,9 gadi, vidējais attiecību ilgums ar partneri 7,5 gadi, kopdzīves ilgums ar partneri 6,4 gadi) un 30 vīrieši (vidējais vecums 29,6 gadi, vidējais attiecību ilgums ar partneri 6,8 gadi, kopdzīves ilgums ar partneri 5,5 gadi). Dalībnieki tika aptaujāti, izmantojot anketas elektroniskā formātā. Tika lūgts norādīt, vai respondentiem ir bērni, gala rezultātā dati tika atlasīti no15 sievietēm un 15 vīriešiem ar bērniem un 15 sievietēm un 15 vīriešiem bez bērniem (kopumā dati tika ievākti no 97 respondentiem). Bērnu vecums tika lūgts norādīt pa vecumposmiem. Kā pētījuma instrumentārijs tika izmantota: K. Bartolomevas un L. Horovica (Bartholomew, & Horowitz, 1991) „Attiecību stilu aptauja” („The Relationship Questionaire”). Latvijā adaptējusi I. Bite, 2002; J. S. Bluma un A. Mereibiana (Blum, & Mehrabian, 1999) „Apmierinātības ar partnerattiecībām skala” („The Comprehensive Marital Satisfaction Scale” ). Latvijā adaptējusi I. Mizāne, 2006. Pētījuma rezultāti parāda, ka izlasei kopumā neparādās piesaistes stila saistība ar apmierinātību ar partnerattiecībām, tomēr pastāv statistiski nozīmīga sakarība starp drošo piesaistes stilu un apmierinātību ar partnerattiecībām sieviešu izlasē. Vīriešiem pastāv negatīva pārņemtā piesaistes stila saistība ar partnerattiecībām. Dzimumatšķirības piesaistes stilos pastāv tikai pārņemtā piesaistes stila gadījumā. Pārņemtais piesaistes stils ir izteiktāks sievietēm nekā vīriešiem, pārējos piesaistes stilos dzimumatšķirības neatklājās. Šajā pētījumā dzimumatšķirības nepastāv arī apmierinātībā ar partnerattiecībām, kā arī nepastāv atšķirības apmierinātībā ar partnerattiecībām indivīdiem bez bērniem un indivīdiem ar bērniem, taču pastāv atšķirības piesaistes stilos - neatrisinātais piesaistes stils izteiktāks indivīdiem bez bērniem.

The main goal of this Bachelor thesis is to explore if there is a link between the attachment style and the satisfaction with relationship for men and women, also to find out, if there are any differences in styles and satisfaction with relationships for individuals with and without children. To achieve the goal, at the begining there was made the literature analysis, then empiric research. During the research there were interviewed 60 respondents aged 22 to 42, who have been in a relationship for at least a year and are living together with their partners. From the respondents there were 30 women (average age 29,9 years, average length of relationship 7,5 years, average legth of living together with the partner: 6,4 years) and 30 men (average age 29,6 years, average length of relationship 6,8 years, average legth of living together with the partner: 5,5 years). The respondents were interviewed, using electronical surveys. It was asked to indicate if they are having children, as a result there were selected data from 15 men and 15 women with children and 15 men and 15 women without children (as a whole there were data from 97 respondents). The age of children was asked to be indicated by age periods. As tools of research there were used: “The Relationship Questionaire” (Bartholomew & Horowitz, 1991), adapted to Latvia by I. Bite, 2002. „The Comprehensive Marital Satisfaction Scale” (Blum, & Mehrabian, 1999), adapted to Latvia by I. Mizāne, 2006. The results of the research show that in general there are no signs of connection of attachment style and satisfaction with the relationship for the women selection, but there is statistically important connection between secure attachment style and satisfaction with relationship. For men there exists negative connection between the anxious - preoccupied attachement style and relationship. The gender differences in the attachment styles exist only in anxious - preoccupied style. It is more outspoken for women, but for other attachment styles there are no gender differences. In this research there are also no gender differences for satisfaction with relationship, also no differences of the satisfaction with relationship between individuals with and without children. However, there are differences in the attachment styles – the dissmisive – avoidant attachment style is more outspoken between individuals without children.
Attachment connection with satisfaction with the partnership for women and men
Keywords: Psiholoģija; Piesaiste; Piesaistes stili; Apmierinātība ar partnerattiecībām; Dzimumatšķirības piesaistes stilos; Dzimumatšķirības apmierinātībā ar partnerattiecībām