Skandināvu un Bizantijas impērijas militārie, saimnieciskie un kultūras sakari 10.-11.gs. - Blūms, Toms (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darba ,,Skandināvu un Bizantijas impērijas militārie, saimnieciskie un kultūras kontakti 10.-11.gs.” mērķis ir izpētīt skandināvu un Bizantijas kultūru mijiedarbības izpausmes un formas vikingu laikmetā. Darba pamatā ir abu grupu saskrasme un tās ietekme uz abām kultūrām. Lai sasniegtu mērķi ir jāapskata dažādas problēmas: 1)terminoloģija, 2)saskarsmes formas, 3)kultūra un kultūru mijiedarbības rezultāti. Iegūtie secinājumi ir interpretatīvi un balstās uz rakstīto avotu un arheoloģisko liecību analīzi.

Master’s thesis ,,Military, economical, and cultural connections between Byzantine empire and Scandinavians in 10th-11th century” main goal is to analyze forms of interactions between Scandinavian and Byzantine cultures and also to find out the results of it. To reach the goal it is important to look at some of the problems such as: 1)terminology, 2) forms of interactions, 3) culture and the results of interactions between those cultures. Conclusions were based on interpretation of written sources and archeological findings.
Military, Economic and Cultural Connections between Byzantine Empire and Scandinavians in 10th-11th century
Keywords: Vēsture; skandināvi; Bizantijas impērija; kultūru mijiedarbība; militārā sadarbība; adaptācija