Apzināti nepatiesas liecības, atzinuma, tulkojuma, paskaidrojuma un pieteikuma sniegšana - Freidenfelde, Ieva (Latvijas Universitāte, 2016)
Galvenais maģistra darba mērķis bija izpētīt Krimināllikuma 300. pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma – apzināti nepatiesas liecības, atzinuma, tulkojuma, paskaidrojuma un pieteikuma sniegšanas tiesisko regulējumu, salīdzināt to ar citās valstīs esošo regulējumu, kā arī konstatēt tajā esošos trūkumus un piedāvāt iespējamos risinājumus to novēršanai. Maģistra darbā autore pievēršas kriminālatbildības par apzināti nepatiesas liecības, atzinuma, tulkojuma, paskaidrojuma un pieteikuma sniegšanu vēsturiskajai attīstībai, analizē Krimināllikuma 300. panta sastāvu, aplūko to, kā citu valstu likumdevēji risinājuši kriminālatbildības jautājumu par šo tēmu, kā arī iespēju robežās apskata tiesības uz sevis neapsūdzēšanu. Pētījuma rezultātā autore ir apzinājusi galvenās ar tēmu saistītās problēmas, kas rodas praksē piemērojot pētāmo Krimināllikuma pantu, kā arī konstatējusi vairākas nepilnības Kriminālprocesa likuma normās un sniegusi konkrētus priekšlikumus, kas konstatētās problēmas varētu novērst.

The main aim of master thesis was to study legal framework of criminal offense – knowingly false testimony, opinion, translation, explanation and application of which responsibility is provided in paragraph 300. of Criminal law, copare it with abroad, as well as identify the existing flaws in it, and find possible solutions to dispose them. In master thesis author focuses on historical development of criminal liability of knowingly false testimony, opinion, translation, explanation and application, analyses composition of paragraph 300. of Criminal law, and views how legislators of other countries have developed querry of criminal liability about this theme. Within limits author also views the right not to incriminate oneself. In result of research, author has studied the main problems about the theme, which emerges in practice and established several deficiencies in Criminal procedure law, as well as offered particular suggestions, which could solve those problems.
Knowinlgy giving false testimory, opinion, translation, explanation and application
Keywords: Juridiskā zinātne; liecība; atzinums; tulkojums; paskaidrojums; pieteikums