Tiešās demokrātijas elementi Latvijas un Norvēģijas politiskajās sistēmās - Zeļenko, Alise (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darba tēma ir “Tiešās demokrātijas elementi Latvijas un Norvēģijas politiskajās sistēmās”. Darba mērķis ir izpētīt Latvijas un Norvēģijas tiešās demokrātijas instrumentu izmantošanas pieredzi un atbildēt uz izpētes jautājumu – kāpēc Latvijā ir tik daudz tiešās demokrātijas elementu, savukārt Norvēģijā maz? Lai izpildītu bakalaura darbam izvirzītos uzdevumus tiek izmantota salīdzinošā pētnieciskā metode un analītiskā pētnieciskā metode. Darbā tiks analizēti gan kvalitatīvie, gan kvantitatīvie dati. Darbam sākotnēji izvirzītā hipotēze - atšķirības tiešās demokrātijas elementu īpatsvarā Latvijas un Norvēģijas politiskajās sistēmās nosaka indivīdu politiskā līdzdalība un politiskā kultūra, tiek pierādīta. Norvēģija referendumi notiek ļoti reti, ja valstī tiek iniciēts referendums tas nozīmē, ka politiķi paši nevar nonākt nonākt pie kompromisa.

Bachelor's thesis: "Elements of Direct democracy in Latvian and Norwegian political systems." The aim is to explore direct democracy elements and experience in Latvia and Norway and answer the research question - why there are so many elements of direct democracy in Latvia and so few in Norway? In order to fulfill the tasks which author sets, comparative research method and analytical research method is used. In the paper for analyze is used both qualitative and quantitative data. Hypothesis - the difference in the quantity of direct democracy elements in Latvian and Norwegian political systems is attached to people's political participations political culture is approved.Referenda are very rare, if government initiate referendum, this means that the politicians themselves can not find compromise on certain issue.
Elements of Direct democracy in Latvian and Norwegian political systems
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)