Eiropas reģionālās ekonomiskās integrācijas ietekme uz pasaules tirgu - Vaščenkova, Inna (Latvijas Universitāte, 2012)
Diplomdarba tēma ir „Eiropas reģionālās ekonomiskās integrācijas ietekme uz pasaules tirgu”. Diplomdarba mērķis ir novērtēt Eiropas reģionālās integrācijas ietekmi uz pasaules eksporta, importa un investīcijas ieplūde, analizējot Eiropas Savienības tirdzniecības operācijas ar pasaules esošiem reģionālās integrācijas blokiem, kā arī ar trešajām pasaules valstīm, pievēršot uzmanību preču eksportam, importam un ārvalstu tiešām investīcijām. Diplomdarba pirmajā nodaļā ir apkopota teorija par ekonomiskās integrācijas procesu, eksporta, importa procesiem un investīcijas būtību un to ietekmējošiem faktoriem. Otrajā nodaļā ir analizēti vēsturiski aspekti par Eiropas reģionālas ekonomiskās integrācijas, ka arī ir aprakstīti valstu iestāšanas pamatprincipi un tirdzniecības politika – Eiropas Savienībā, un analizēti investīcijas plūsmas attīstība sākot no 1980.gada. Trešā nodaļa ir veltīta Eiropas Savienības ārvalstu tiešo investīcijas plūsmām un tās krājumiem, eksporta un importa tirdzniecības plūsmām ar to dominējošiem partneriem un pasaules ekonomikas blokiem analīzei. Šajā pētnieciskā daļa autore pievērš uzmanību statistikas datiem no 2004.g. līdz 2011.g. (kur bija pieejami), kādas izmaiņas ir ievērojami un kādas ir tendences.

The theme of this thesis is European regional economic integration impact on the world market. The aim of this paper is the assess the impact of regional integration to the world of export, import and investment inflows, analyzing the European Union’s trade with the world’s existing regional integration blocks, as well as with third countries in the world, focusing on exports, imports and foreign direct investments. In the first part of the bachelor’s paper is summarized the theory of economic integration process, exports, imports processes and the nature of the investment and the factors affecting it. In the second part is analyzed the historical aspects of regional economic integration that describe the basic principles of the national accession and trade policy – European Union and also analyzed trade operations and foreign direct investment flows development starting from 1980 year. The third chapter is dedicated to European Union foreign direct investment flows and stocks, export and import trade flows with the dominant partners and global economic blocks analysis.
European regional economic integration impact on the world market
Keywords: Ekonomika