Civiltiesiskās un krimināltiesiskās atbildības robeža. - Graustiņš, Gatis (Latvijas Universitāte, 2020)
Civiltiesiskā atbildība un kriminālatbildība ir divi no juridiskās atbildības veidiem, kuri var iestāties arī reizē. Katrs no šiem juridiskās atbildības veidiem ir patstāvīgs, un vienkāršos apstākļos kriminālatbildību var piemērot bez jebkādas civiltiesiskās atbildības iejaukšanas. Līdz ar to praksē ir izveidojušās divas problēmas, pirmkārt, koncentrējoties tikai uz civiltiesiskajām attiecībām var palaist garām, ka pret personu ir pastrādāts noziedzīgs nodarījums. Otrkārt, koncentrējoties tikai uz krimināltiesībām, kļūdaini tiek piemērotas krimināltiesību normas, kuras satur civiltiesību elementus. Šajā darbā visupirms ir analizēts krimināltiesību un civiltiesību piemērošanas kopīgie un atšķirīgie priekšnoteikumi, bet turpmākajās nodaļās, ņemot vērā, noziedzīgu nodarījumu izsmeļošo uzskaitījumu, darbā pētīts kurā brīdī reizē ar civiltiesisko atbildību būtu arī jāiestājas kriminālatbildībai.

Civil liability and criminal liability are two forms of legal liability which may also occur at the same time. Each of these forms of legal liability shall be independent, therefore under simple circumstances criminal liability may be imposed without any interference of civil liability. As a result, two problems have emerged in practice. Firstly, focusing only on civil relations victims usually miss a criminal offence committed against them. Secondly, focusing only on Criminal law erroneously applies criminal law provisions containing elements of Civil law. This work is focused on the common and different preconditions for the application of criminal liability and civil liability, while further chapters, taking into account the full list of criminal offences, have examined conditions at whitch civil liability would also be criminal liability.
Boundries of civil law and criminal law liability.
Keywords: Juridiskā zinātne; civiltiesiskā atbildība; delikttiesības; deliktspēja; noziedzīga nodarījuma sastāvs; juridiskā atbildība