Krimināllikuma 218. pantā minētais noziedzīgais nodarījums “Izvairīšanās no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas” - Krīgers, Jurģis (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darbs ir veltīts KL 218. pantā paredzētam noziedzīgam nodarījumam - izvairīšanās no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas. Darba ietvaros tiek pētīta KL 218. pantā paredzētam noziedzīgā nodarījuma sastāva elementi - objekts, objektīvā puse un subjekts. Pētījuma ietvaros tiek analizēti problēmu jautājumi, kas saistīti ar noziedzīgā nodarījuma elementu - objekts, objektīvā puse un subjekts, izpratni tiesu praksē un krimināltiesību zinātnē. Darba mērķis ir definēt darbības, kuras raksturo KL 218. pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma objektīvo pusi, kā arī apzināt un meklēt risinājumu problēmām, kas saistītas ar noziedzīgā nodarījuma subjekta noteikšanu. Darba mērķis tiek sasniegts izvirzot uzdevumus: 1) Izpētīt noziedzīgo nodarījumu rīku izpratni normatīvajos aktos un krimināltiesību zinātnē; 2) Noskaidrot īpašuma formas, kas var kalpot kā noziedzīgā nodarījuma rīki 3) Izpētīt tiesu praksi, salīdzinot to ar krimināltiesību zinātnē paustajām atziņām attiecībā uz tautsaimniecības jēdzienu, noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas rīkiem, noziedzīgā nodarījuma objektīvās puses izpausmēm un noziedzīgā nodarījuma subjektu; 4) Apzināt problēmu loku, kas saistītas ar noziedzīgā nodarījuma objektīvo puses izpausmēm un noziedzīgā nodarījuma subjekta noteikšanu. Autors darba ietvaros izdara secinājumus attiecībā uz KL 218. pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma rīkiem, objektīvās puses raksturojumu, un attiecībā uz noziedzīgā nodarījuma subjekta noteikšanu. Bakalaura darbs sastāv no 3 nodaļām. Pirmajā nodaļā tiek raksturots noziedzīgā nodarījuma objekts un priekšmets, tajā skaitā, noziedzīgā nodarījuma rīki. Otrajā nodaļā autors raksturo darbības, kuras veido noziedzīgā nodarījuma objektīvo pusi, norādot uz atsevišķām problēmām, un piedāvājot šo problēmu risinājumus. Trešajā nodaļā tiek apskatīti problēmu jautājumi, kas saistīti ar noziedzīgā nodarījum subjekta noteikšanu, autoram piedāvājot risinājumus šīm problēmām.

Bachelor's Thesis is dedicated to The Criminal Law, Clause number 218, an unlawful act - tax evasion and other compulsory payment evasion. In the Thesis there is research about The Criminal Law, Clause number 218 described elements of unlawful act - the object, actus reus and the subject. In the research there is an analysis of problematic questions, that are associated with an element of an unlawful act - the object, actus reus and the subject, comprehension at court praxis and the Science of the criminal law. The aim of this paper is to define acts that describe actus reus of an unlawful act of The Criminal Law, Clause number 218 and also appraise and address problems that are linked to determining the subject of an unlawful act. The aim of the paper is reached by setting tasks; 1)To study appliances of unlawful acts at normative acts and the Science of The Criminal Law; 2)Find forms of property that can work as appliances of unlawful acts; 3)To study court praxis comparing it with conclusions of the Science of The Criminal Law in connection with concept of economics, appliances of unlawful acts, manifestation of actus reus of an unlawful act and subject of an unlawful act; 4)To study problems of manifestation of actus reus of an unlawful act un determining of subject of an unlawful act. The author sets conclusions according to appliances of unlawful acts, characterization of actus reus and appliances of unlawful acts according to The Criminal Law, Clause number 218. There are three chapters of Bachelor's Thesis. At the first chapter there is characterization of the object an unlawful act including appliances of unlawful acts. At the second chapter there is characterization of actions what make actus reus of an unlawful act drawing attention to several problems un proposing solutions of those problems. At the third chapter there is insight of problematic questions what are associated to determination of the subject of an unlawful act also proposing solutions of those problems.
Article 218 of the Criminal Law "Evasion of Taxes and Payments Equivalent to Taxes"
Keywords: Juridiskā zinātne; noziedzīga nodarījuma rīks; noziedzīgā nodarījuma objektīvā puse; speciālais subjekts; noziedzīgā nodarījuma izdarītājs