Nekustamā īpašuma atzīšana par bezmantinieku mantu un zvērināta tiesu izpildītāja rīcība ar to. - Elcere, Līga (Latvijas Universitāte, 2015)
Nekustamais īpašums ir mantiska vērtība, kura ir obligāti reģistrējama zemesgrāmatās. Mantojuma tiesības ir cieši saistītas ar lietu (īpašuma) tiesībām, jo pēc cilvēka nāves viņa īpašums pārvēršas mantojumā, un mantojums kļūst par mantinieka īpašumu, tostarp arī uz mirušās personas vārda reģistrētais nekustamais īpašums. Bet ko darīt, ja mantinieku nav vai arī viņi nevēlas izmantot savas tiesības iegūt īpašumu. Īpaši aktuāls šis jautājums ir mirušās personas kreditoriem, jo viņu prasījumi var tikt dzēsti no naudas līdzekļiem, kuri iegūti atsavinot parādnieka atstātā mantojuma masā ietilpstošo nekustamo īpašumu. Bakalaura darbs „Nekustamā īpašuma atzīšana par bezmantinieku mantu un zvērināta tiesu izpildītāja rīcība ar to” sniedz ieskatu iepriekš norādītās situācijas tiesiskajā regulējumā. Pirmkārt, pievēršot uzmanību priekšnoteikumiem, lai nekustamo īpašumu atzītu par bezmantinieku mantu. Otrkārt, kādas prasības izvirzījusi valsts mirušās personas kreditoriem, lai viņu prasījumi tiktu atzīti un kas notiek, ja šīs prasības netiek izpildītas. Treškārt, aprakstīta atsavināšanas procedūras gaita un tajā iegūto naudas līdzekļu sadalīšanas kārtība. Darba autore pētījuma rezultātā secina, ka spēkā esošais tiesiskais regulējums nerada tiesisku skaidrību un noteiktību. Līdz ar ko arī pastāv atšķirīga prakse starp juridisko profesiju pārstāvjiem, kuri iesaistīti bezmantinieku mantas atsavināšanas procesa gaitā.

Real estate is a material value that must be registered in the Land Register. Inheritance rights are closely linked to object (property) rights because following the death of a person his/her property converts to an inheritance, and this inheritance becomes a property of the heir, including the real estate registered on the name of the deceased. But what to do if there are no heirs or they do not wish to exercise their rights to obtain the property. This issue is of particularly importance for the creditors of the deceased as their claims can be deleted by the funds acquired by the alienation of the real estate forming part of the inheritance left by the debtor. The Bachelor’s Paper „RECOGNITION OF THE REAL ESTATE AS AN ESCHEAT AND THE RELATED ACTIVITIES OF SWORN BAILIFFS” provides an overview on the legal regulation of the above-mentioned situation - firstly, by considering preconditions in order to recognize the real estate as an escheat; secondly, by indicating the requirements imposed by the state to the creditors of the deceased in order their claims would be recognized and showing what happens if these requirements are not fulfilled; and thirdly, by describing the course of the alienation and the procedure for division of funds acquired during it. As a result of the research the author concludes that the actual legal regulation in force does not provide sufficient legal clarity and certainty. Therefore different practices exist among the representatives of legal professions involved in the alienation of the escheat.
Recognition of the real estate as an escheat and the related activities of sworn bailiffs
Keywords: Juridiskā zinātne; Nekustamais īpašums; Bezmantinieku manta; Kreditora pretenzija; Preklūzija; Zvērināts tiesu izpildītājs