Slodzes ergonomika iekšķīgo slimību nodaļas māsām vienā no reģionālajām slimnīcām - Dementjeva, Kristīna (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbs “Slodzes ergonomika iekšķīgo slimību nodaļas māsām vienā no reģionālajām slimnīcām”. Rīga, Latvijas Universitāte medicīnas fakultāte, profesionālā augstākās izglītības bakalaura studiju programma „Māszinības”, zinātniskais darba vadītājs Mg. SD, Ilva Aršauska. Darbā ir 35 lappuses, 18 attēli, 3 pielikumi un 32 literatūras avoti – latviešu, angļu valodā. Darba teorētiskajā daļā ir apkopota un analizēta informācija par ergonomikas jēdzienu, pētīti un aprakstīti darba vides slodzes ergonomiskie riska faktori. Daudzi pētījumi ir parādījuši, ka māsu lielā darba slodze saistīta ar traumu risku. Šie ievainojumi var skart visus ķermeņa orgānus un jo īpaši muskuļu un skeleta sistēmu, ko galvenokārt izraisa atkārtots roku darbs, smagu kravu celšana, ilgstoša stāvēšana kājās un darbs fiksētās vai nepiemērotās pozās. Kā apgalvots daudzos pētījumos ergonomikas zināšanas un pielietošana var novērst skeleta-muskuļu sistēmas traucējumu rašanos un progresēšanu un uzlabot veselības stāvokli. Mūsdienās pētījumi par slodzes ergonomiku turpinās, jo krasi pieaug muskuļu, skeleta un saistaudu sistēmas veselības traucējumi nodarbinātajiem. Māsa ir viena no profesijām, kas ir pastiprināti pakļauta šiem riskiem, tāpēc, ir svarīgi tos noskaidrot un spēt tos laicīgi atpazīt, lai novērstu to iespējamo saistību ar kādu no muskuļu un skeleta sistēmas traucējumiem. Bakalaura darba ietvaros slimnīcā „X” 2024.gada aprīlī tika veikts kvantitatīvs pētījums, pielietojot anketu. Darbā pētīts vai un kā darba vides slodzes ergonomiskie riska faktori ietekmē iekšķīgo slimību nodaļas māsas. Pētījumā piedalījās 70 respondenti - iekšķīgo slimību nodaļas māsas (vecumā no 20 līdz no 51 gada un vairāk gadiem). Pētījumā iegūtie rezultāti pierādīja, ka iekšķīgo slimību nodaļas māsas ir pakļautas darba vides slodzes ergonomiskajiem riska faktoram - smagumu celšanai (pacientu pārvietošana, pacientu pozicionēšana, smagu ratiņu pārvietošana). Pētījumā apgalvots, ka māsām rodas veselības traucējumi saistībā ar ergonomiskajiem riska faktoriem darbā – muskuļu darbības, skrimšļu darbības, mugurkaula disku darbības, locītavu darbības, kaulu darbības traucējumi. Atslēgvārdi: riska faktori, slodze, ergonomika, māsas.

Bachelor's thesis "Ergonomics of workload for nurses of the department of internal diseases of one of the regional hospitals". Riga, University of Latvia Faculty of Medicine, professional higher education bachelor's study program "Nursing", scientific supervisor Mg. SD, Ilva Aršauska. The work has 35 pages, 18 pictures, 3 appendices and 32 literary sources - in Latvian and English. In the theoretical part of the work, information on the concept of ergonomics has been collected and analyzed, the ergonomic risk factors of work environment load have been studied and described. Many studies have shown that the high workload of nurses is associated with the risk of injury. These injuries can affect all organs of the body and especially the musculoskeletal system, which is mainly caused by repetitive manual work, heavy lifting, standing for long periods of time and working in fixed or inappropriate postures. As many studies have shown, knowledge and application of ergonomics can prevent the onset and progression of musculoskeletal disorders and improve health. Today, research on ergonomics of load continues, as health disorders of the musculoskeletal system and connective tissue system among employees are increasing sharply. Nursing is one of the professions that is more exposed to these risks, therefore, it is important to clarify them and to be able to recognize them in time to prevent their possible connection with any of the disorders of the musculoskeletal system. As part of the bachelor's thesis, a quantitative study was conducted in hospital "X" in April 2024, using a questionnaire. The paper investigates whether and how the ergonomic risk factors of the workload of the work environment affect the nurses of the internal medicine department. 70 respondents (aged 20 to 51 years and older) of the department of internal medicine took part in the study. The results obtained in the study proved that the nurses of the department of internal diseases are exposed to the ergonomic risk factors of the workload of the work environment - heavy lifting (moving patients, positioning patients, moving heavy trolleys). The study claims that nurses experience health disorders related to the ergonomic risk factor at work - disorders of muscle activity, cartilage activity, spinal disc activity, joint activity, and bone activity. Keywords: risk factors, workload, ergonomics, nurses.
Ergonomics of workload for nurses of the department of internal diseases of one of the regional hospitals
Keywords: Veselības un sporta zinātnes