Radošuma veidošanās jaunākā skolas vecuma bērniem literāro darbu analīzes procesā - Isačonoka, Sanda (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba temats – Radošuma veidošanās jaunākā skolas vecuma bērniem literāro darbu analīzes procesā. Pētījuma mērķis – pētīt radošuma veidošanos jaunākā skolas vecuma bērniem. Bakalaura darbu veido ievads, divas nodaļas ar apakšnodaļām, secinājumi par teorētiskās literatūras analīzi un pētījuma praktisko daļu, izmantoto avotu saraksts un pielikumi. Teorētiskajā pētījumā analizētas un apkopotas pedagoģijas un psiholoģijas autoru atziņas par radošumu, jaunākā skolas vecuma bērnu radošuma veidošanos un attīstību, kā arī apskatītas literāro darbu izmantošanas iespējas bērnu radošuma sekmēšanai. Pētījuma daļa balstīta uz R.Fišera, Ļ.Vigotska, A.Līdumas, I.Likas, R.Bebres, Dž. Rodari u.c. autoru atziņām. Empīriskajā pētījumā raksturotas un pamatotas pētījumā izmantotās metodes. Balstoties uz pedagoģijas un psiholoģijas teorētiķu atziņām, tika izstrādāti radošuma noteikšanas kritēriji un rādītāji. Raksturota pētījuma vide. Pētījuma daļa iekļauj bērnu radošos darbus – zīmējumus, bērnu sacerētās pasakas, veidojumus. Analizēti praktiskajā pētījumā iegūtie dati, veikta to salīdzināšana un interpretācija. Apkopojot un analizējot pētījuma datus, tiek atklāts, ka, izvēloties bērna interesēm un vecumam atbilstošu literatūru, atbalstot bērnu dabisko radošo aktivitāti un mērķtiecīgi virzot bērnus, iespējams veicināt radošuma veidošanos. Bakalaura darbā izmantoti 65 literatūras avoti, ietverti 25 attēli, 3 tabulas un 5 pielikumi. Bakalaura darba apjoms ir 89 lapas. Atslēgas vārdi: radošums, literārie darbi, jaunākais skolas vecums

The theme of the Bachelor's paper is “ Creativity formation in junior school age children in the process of analyzing literary works ”. The aim of the research is to study the formation of creativity in junior school-age children. The bachelor paper consists of an introduction, two chapters with sub sections, conclusions on the analysis of theoretical literature and the practical part of the study, a list of sources used and attachments. The theoretical research analyzes and summarizes the ideas of authors of pedagogy and psychology about creativity, formation and development of younger school children's creativity, and also discusses the possibilities of using literary works for promoting children's creativity. The research part is based on R. Fischer, L.Vigotska, A.Lidumas, I.Likas, R.Bebres, J. Rodari and other authors findings. The empirical part describes and justifies the methods used in the study, characterizes study environment.The part of the research includes children's work – drawings, children's tales, crafts. The data obtained in the practical research are summarized, analysed, compared and interpreted. Summarizing and analyzing the research data, it is discovered that the choice of children's interests and age – appropriate literature, support the children's natural creative activity and the purposeful guidance of children can promote creativity. Bachelor paper uses 65 literature sources, includes 25 pictures, 3 tables and 5 attachments. Bachelor paper consists of a 89 pages. Keywords: creativity, literary works, junior school age.
Creativity formation in junior school age children in the process of analyzing literary works
Keywords: Skolas pedagoģija; radošums; literārie darbi; jaunākais skolas vecums; pedagoģiskais process sākumskolā