Negatīvu interneta komentāru atkarība no komentētāja tumšās tetrādes personības iezīmēm un komentāru mērķa daļējas sociālās klātbūtnes - Baldiņa, Laima (Latvijas Universitāte, 2017)
Pētījuma mērķis – pētīt, kā sociālo klātbūtni raksturojošie faktori, tumšās tetrādes iezīmes un diskusijas tēma paredz tendenci atstāt negatīvus komentārus, un to, vai sociālās klātbūtnes faktorus ietekmē teksta modifikācija ar cilvēka fotogrāfiju vai neverbālajiem signāliem. 200 respondenti atbildēja uz komentāru un aizpildīja īso tumšās triādes skalu, sadistiskās personības novērtējumu un tiešsaistīto prātu sociālās klātbūtnes aptaujas divus faktorus. Statistiski nozīmīgā līmenī neverbālo signālu pievienošana tekstam ietekmēja uztverto emocionālo izpratni (UEI). Tendenci atstāt negatīvus komentārus statistiski nozīmīgi izlasē skaidroja psihopātija, abi sociālās klātbūtnes faktori un diskusijas tēma. Neitrālā diskusijā tendenci prognozēja UEI, psihopātija un sadisms; sensitīvā – dzimums un klātesamība/emocionālā savstarpējā atkarība.

The goal of the study was to assess how do the social presence factors, Dark Tetrad personality traits, and the discussion’s theme explains the tendency to leave negative comments and to discover whether the text modification with non-verbal signals or a photo with a face affects the social presence factors. 200 respondents replied to a comment and filled out the Short Dark Triad Scale, the Assessment of Sadistic Personality, and two of the Networked Minds Social Presence Measure’s scales. On a statistically significant level, adding non-verbal signals to the text influenced the perceived affective understanding (PAE). The tendency to leave negative comments in the sample was explained by psychopathy, both of the social presence factors, and the discussion’s theme. In a neutral discussion the tendency was prognosed by the PAE, psychopathy, and sadism; in a sensitive discussion – by gender and co-presence/perceived affective interdependence.
The Dark Tetrad personality traits of the commentators and the partial social presence of the aim of the comments as predictors of negative internet comments
Keywords: Psiholoģija; tumšā tetrāde; sociālā klātbūtne; negatīvi komentāri; kiberagresija