Transtauksābju izplatība Latvijas produktos - Kulesha, Alena (Latvijas Universitāte, 2018)
Transtaukskābju izplatība Latvijas produktos. Kulesha A., zinātniskais vadītājs Dr.chem.Vadims Bartkevičs, Kursa darbs, 72 lappuses, 53 attēli, 100 literatūras avoti. Latviešu valodā. Transtaukskābes veidojas daļējas hidrogenēšanas procesā, kurā šķidrās augu eļļas pārvēršas margarīnā un augu kulinārajos taukos. Zinātniekiem visā pasaulē rodas bažas, ka šis process var izraisīt nelabvēlīgas sekas, jo dabīgas neaizstājamās taukskābes pārveidojas, bet jaunie mākslīgie izomēri struktūras ziņā līdzinās piesātinātiem taukiem bez būtiskas sākotnējo savienojumu metaboliskās aktivitātes. Šī darba mērķis ir izpētīt taukskābju saturu saldos mīklas izstrādājumos, īpašu uzmanību pievēršos transtaukskābēm Latvijas tirgū. Produktu taukskābju saturs tika analizēts, izmantojot gāzes hromatogrāfiju (GH).

Distribution of trans fatty acids in Latvian products. Kulesha A., Scientific advisor Dr.chem.Vadims Bartkevics, Course paper, 72 pages, 53 pictures, 100 sources of literature. On Latvian language. Trans fatty acids are formed during the process of partial hydrogenation in which liquid vegetable oils are converted to margarine. Concers have existed that this process may have adverse consequences because natural essential fatty acids are destroyed and the new artificial isomers are structurally similar to saturated fats, lack the essential metabolic activity of the parent compounds, and inhibit the enzymatic desaturation of linoleic and linolenic acid. The aim of this study was to investigate fatty acid composition in sweet bakery products, with emphasis on trans fatty acids, on the Latvijan markets. Products- were analysed for fatty acid composition by using Gas Chromatography (GC).
Distribution of trans fatty acids in Latvian products
Keywords: Ķīmija; Transtaukskābes; Gāzes hromatogrāfija; Smalkmaizīte; Taukskābes